Разлика помеѓу преработките на „Пашалак“

Одземени 2 бајти ,  пред 7 месеци
с
→‎top: Правописна исправка, replaced: Второ бугарско царство → Второ Бугарско Царство
с (→‎top: Правописна исправка, replaced: Второ бугарско царство → Второ Бугарско Царство)
 
'''Пашалак''', '''ејалет''' или '''беглербеглак''' ({{lang-tr|paşalık}}, ''eyalet'' или ''beylerbeylık'') — претставувал најголемата административно-територијална единица во [[Османлиското Царство]]. На чело на пашалакот стоел [[беглербег]] или [[паша]] кој бил директно потчинет на [[Високата порта]]. Пашалакот од своја страна се делел на [[санџак|санџаци]].
 
Првобитната организација имаla свои корени уште во времето на настанувањето на Османлиското Царство, како вазална држава на [[Селџуци]]те во централана [[Анадолија]].
 
Проширувањата настанале врз основа на веќе постоечката административна структура на селџучкиот систем, во која наследните владеачи на овие територии ја имале титулата [[бег]]. Овие бегови (локални водачи) продолжиле да владеат под [[сузерен]]ство на Отоманските султани. Титула бег од тогаш не се однесувала само на постоечките и поранешните владеачи туку и на новите управници кои султанот ги поставувал на местото на оние кои ги разрешувал.
 
По освојувањата помеѓу 1362 и 1400 на [[Мурат I]] и неговиот син [[Бајазит I]], во царрството се појавила потребада од територијална организација. Во текот на првите години од владеењето на Бајазит биле создадени првите два пашалака, и тоа [[Румелиски пашалак]] кој се состоел од сите земји кои се наоѓале во [[Европа]] и [[Анадолски пашалак]] кој ги опфаќал териториите во [[Мала Азија]].
 
Во 1395 г. [[Бајазит I]] ги зазел последните територии на [[Шишмановци]] зазимајќи го [[Второ бугарскоБугарско царствоЦарство|Бугарското царство]] и претварајќи го во вазална држава како дел од Румелија. Во 1468 г. бил основан Караманскиот пашалак, а синот на Мехмед бил назначен за управител на Конија. Во текот на 16 век бројот на пашалаците доживеал најголем пораст главно поради освојувањата на Селим I и Сулејман I. Ова довело до реорганизација на пашалаците и како пашалаци од 1527 г. се споменуваат и Египет, Сирија, Дијалрбекир и Курдистан.
 
Помеѓу 1861 и 1866 г., пашалаците биле укинати, а територијата била поделена исклучиво на [[вилает]]и<ref name="rm39">[http://www.archive.org/stream/handbookofasiami01greauoft#page/203 A handbook of Asia Minor] Published 1919 by Naval staff, Intelligence dept. London. стр. 203</ref>.