Конфуцијанство: Разлика помеѓу преработките

с
Јазична исправка, replaced: Чин → Ќин (2)
сНема опис на уредувањето
с (Јазична исправка, replaced: Чин → Ќин (2))
''Главна статија: [[Конфучиј]]''
 
[[Конфучиј]] бил мудар филозоф од Кина, чие учење со векови е влијателно во [[Источна Азија]]. Неговите идеи не се прифатени додека бил жив, а тој самиот често се жалел дека не е ангажиран од ниеден феудален господар. Како што се случува и со други истакнати фигури, како [[Исус Христос]], [[Сократ]] и [[Буда]], Конфучиј не оставил зад себе ниеден напишан текст. Денешните текстови кои се поврзуваат со него се текстови запишани од неговите ученици. Најважната книга на конфучијанството се нарекува „[[Аналекти]]“. Ова е уште повеќе искомплицирано со периодот на палење на книгите, за време на династијата [[ЧинЌин (династија)|ЧинЌин]] во Кина, меѓу 213 и 206 г. п.н.е.
 
Првиот вистински конфучијански систем е создаден од неговите ученици или од учениците на неговите ученици. Во текот на плодниот период на филозофијата во Кина, конфучијанството го развиле во етичка и политичка доктрина личности како [[Менг-це]] и [[Сјин-це]] (да не се меша со [[Сун Це]]). Менг-це го збогатил ова учење со тврдењето дека природата на човекот во својата суштина е добра, за разлика од Сјин-це, кој го тврдел спротивното дека човечката природа е лоша и затоа е потребно да бидат учени и изложени на обреди.
 
{{Нормативна контрола}}
 
[[Категорија:Конфучијанство| ]]
[[Категорија:Кинеска филозофија]]