Разлика помеѓу преработките на „Костур (округ)“

Одземен 1 бајт ,  пред 1 година
с
clean up, replaced: Грамошта → Грамушта (3) using AWB
с (Промена во демографијата)
с (clean up, replaced: Грамошта → Грамушта (3) using AWB)
Подрачјето на Костур е претежно планинско, со изразено [[континентална клима]], што значи дека има студени зими и топли лета.
 
Во средината на округот се наоѓа Костурската Котлина со убавото [[Костурско Езеро]], на кое се наоѓа и самиот град [[Костур (град)|Костур]]. Од северозапад, котлината е ограничена од планината [[Орлово (планина)|Орлово]], која го дели Костурско од подрачјето на [[Девол (округ)|Девол]] во Албанија и грчкиот дел на [[Мала Преспа]] — општината [[Општина Преспа]]. На североисток е [[Нередска Планина|Нередската Планина]] (Вич), која пак го дели Костурското од [[Леринско Поле|Леринското Поле]]. На исток планината [[Мурик]] е границата со [[Кајларско Поле|Кајларското Поле]]. На запад планината [[ГрамоштаГрамушта]] и на југозапад планината [[Горуша]] го делат Костурско и воопшто [[Егејска Македонија]] од [[Епир]] и областа [[Колоња (округ)|Колоња]] во Албанија. На југ котлината е релативно отворена по долината на [[Бистрица (Грција)|Бистрица]] кон [[Гребенско]].
 
Географската граница меѓу Македонија и Епир не се совпаѓа точно со административната граница на округот — дел од селата [[Нестрам]]ско географски припаѓаат на Епир, но административно се водат под Костур.
 
== Општини и општински единици ==
Округот се состои од три општини (посочени се и нивните броеви на картата).<ref name=Kallikratis>{{PDFlink|1=[http://www.kedke.gr/uploads2010/FEKB129211082010_kallikratis.pdf Каликратов закон за реформи во месната управа]}}</ref> Секоја општина е составена од извесен број општински единици, а секоја од нив има извесен број [[населено место|населени места]] (понекогаш само едно).
 
Називите на општинските единици не секогаш се водат според некое населено место. Може да бидат сосема измислени, или пак дадени во чест на некоја личност (на пр. пропагандистот [[Јон Драгумис]]). Затоа, ваквите единици немаат [[македонски јазик|македонски]] имиња.
* Акритес
* Аренес
* [[ГрамоштаГрамушта (село)|ГрамоштаГрамушта]]
* [[Нестрам]]