Фердинанд II (Арагон): Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Преку бракот со Изабела I создале [[личен сојуз]] помеѓу соседните кралства [[Арагон]] и [[Кастиља]] по што следело обединување на нивните територии и создавање на заедничка држава [[Шпанија]], именувана според античкото римско име ''Хиспанија'', иако заедничката држава формално не била администрирана како единствена, туку како две посебни, сѐ до 18. век.
 
Фернандо и Изабела ги протерале [[Маври]]те од [[Пиринејскиот Полуостров]] и ја освоиле нивната територија и последна [[муслиман]]ска енклава на Европско тло - [[Гранада]] во 1492. Истата година, го испратиле [[Кристофер Колумбо]] во експедиција кон новиот свет. Исто така во 1492. со [[ДекретотУказ од Алхамбра|Указот од Алхамбра]] ги условиле [[Евреи]]те да го прифатат христијанството или да ги напуштат Арагон и Кастиља, што довело до голема иселување на стотици илјади Евреи кон Португалија и цела Европа, вклучувајќи ја [[Македонија]] по покана на султанот. Во 1494 г. со Договорот од Тордесиљас постигнале спогодба со [[Португалија]] за поделба на светот надвор од Европа.
 
Со цел да го зајакнат католицизмот, во 1478. ја создале [[Шпанска инквизиција|шпанската инквизиција]], која била под нивна директна власт, за разлика од средновековната која била под контрола на папата.