Разлика помеѓу преработките на „Квадратна милја“

с
ситна промена
с (ситна промена)
с (ситна промена)
{{dablink|Оваа статија се однесува на единица мерка. За поинакво значење, видете [[Квадратна милја (појаснување)]].}}
 
'''Квадратна милја''' ([[анг.]] ''square mile'') е [[Британски мерни единици|британска]] (империјална) и [[Американски мерни единици|американска]] единица мерка за [[површина]] еднаква на површината на [[квадрат]] со страни од по една [[милја|пропишана милја]]. Ова не е исто што и англискиот израз ''miles square'' („милји на квадрат“), што само изразува колку милји има страната, пред да себиде дигнедигната на квадрат за да се добие површината. На пример, 20 милји на квадрат (20×20 милји) се 400 квадратни милји.
 
{|