Народна музика: Разлика помеѓу преработките

[проверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
Vasbu (разговор | придонеси)
с Линк со фолк и етно изданија од Македонија евидентирани од ВБУ Музички Регистар.
с Јазична исправка, replaced: ==Надворешни линкови== → == Надворешни врски == using AWB
Ред 2:
:''Ова е статија за народна музика. За други значења, види: [[Македонска народна музика]]''
[[Податотека:Skopje, razglednica, oro.jpg|мини|Циганско оро на разгледница од 1931 година]]
'''Народна музика''' е поим кој се однесува на музичкиот фолклор на било кој народ, а се појавил како жанр во 20 век. Терминот се користел во 19 век, но се употребувал за постара музика. Некои видови на народна музика се нарекуваат [[етно музика]]. Традиционално, народната музика се дефинира на неколку начини: музика која се пренесувала усно, музика на која композиторот не е познат, или музика која по обичај се изведувала долг временски период.
 
Дефиницијата на народната музика е недефинирана.<ref name = NERevival>''The Never-Ending Revival'' by Michael F. Scully University of Illinois Press Urbana and Chicago 2008 {{ISBN|978-0-252-03333-9}}</ref> Изразите ''народна музика'', ''народна песна'', и ''[[народни танци]]'' се од релативно скоро време. Тие се еден вид продолжување на изразот ''[[фолклор]]'', кој е првпат употребен во 1846 година од Англичанецот [[Вилијам Томс]], со кој сакал да ги опише „традицијата, обичаите и верувањата“.<ref name="Percy Scholes 1977">Percy Scholes, ''The Oxford Companion to Music'', OUP 1977, article "Folk Song".</ref> Изразот исто така е поврзан и со германското ''[[Националистичко движење|Волк]]'', во смисла на „луѓето во целост“, а во врска со музиката на [[Јохан Готфрид фон Хердер]] и на германските романтичари пола век претходно.<ref>A.L.Lloyd, ''Folk Song in England'', Panther Arts, 1969, p. 13.</ref>
 
== Надворешни линковиврски ==
* [http://www.muzichkiregistar.com/MusicGenre.aspx?mg=1025 Фолк] и [http://www.muzichkiregistar.com/MusicGenre.aspx?mg=3 етно] музички изданија евидентирани од [http://www.muzichkiregistar.com ВБУ Музички Регистар].
 
Ред 14:
 
{{Нормативна контрола}}
 
[[Категорија:Музика]]