Разлика помеѓу преработките на „Тигрињски јазик“

Додадени 1.468 бајти ,  пред 7 месеци
нема опис на уредувањето
'''Тигриња''' (ትግርኛ, /''tigriññā''/) е [[семитски јазици|семитски јазик]], дел од групата на [[северноетиопски семитски јазици]]. Јазикот е мајчин јазик на народот [[Тигрињајци]], кои живеат во [[Етиопија]] и [[Еритреја]]. Во Еритреја тигриња е најголемиот јазик во државата, а воедно и службен јазик на Еритреја. Во Етиопија јазикот се зборува во [[Тиграјски регион|Тиграјскиот регион]].<ref>{{cite news |url=https://www.britannica.com/topic/Tigrinya-language |title=Tigrinya language |website=Encyclopaedia Britannica}}</ref>
 
== Номенклатура ==
Нема сеопфатно име за луѓето кои збориваат тигриња (односно сеопфатно месно име). Во Етиопија се користи следната номенклатура: ''tigrāwāy'' (за маж), ''tigrāweytī'' (за жена), ''tigrāwōt'' или ''tegaru'' (множина). Во Еритреја службено народот е познат како ''Bihére-Tigrigna'' („нациоја Тигриња“).
 
== Распоространетост ==
Тигриња е најголемиот јазик во Еритреја, и четврт најголем јазик во Етиопија. Јазикот го зборуваат и припадниците на тигрињската емиграција во Судан, Саудиска Арабија, Израел, Германија, Италија, Шведска, САД, Австралија и Канада.
 
== Дијалекти==
Дијалектите на тигриња се разликуваат еден од друг на лексичко, фонолошко и граматичко ниво.<ref name="leslau">Leslau, Wolf (1941) ''Documents Tigrigna (Éthiopien Septentrional): Grammaire et Textes''. Paris: Librairie C. Klincksieck.</ref> Се смета дека ниту еден дијалект не е земен како стандардна форма на тигриња.
 
== Гласови ==