Разлика помеѓу преработките на „Македонски правопис (1945)“

дополнување
(нова страница)
 
(дополнување)
}}
 
'''„Македонски правопис“''' – [[правопис]] на [[македонски јазик|македонскиот јазик]] донесен на 7 јуни 1945 со решение на [[Министерство за народна просвета|Министерството за народна просвета]] потпишано од тогашниот министер [[Никола Минчев]]<ref>[https://sdk.mk/index.php/magazin/pravopisot-na-makedonskiot-jazik-deneska-slavi-75-godini/ Правописот на македонскиот јазик денеска слави 75 години] на семрежното место на Сакам да кажам</ref>, а на предлог на [[Комисија за јазик и правопис|Комисијата за јазик и правопис]]. Со горенаведеното решение овој правопис бил прифатен како официјален правопис во [[Народна Република Македонија]]. Правописот бил отпечатен во [[Скопје]] во 1945 година како засебна книшка од 20 страни.<ref>[https://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=Податотека:Македонски_правопис.pdf&page=2 Македонски правопис]</ref>
 
==Содржина==