Брод (пловило): Разлика помеѓу преработките

Одземен 251 бајт ,  пред 13 години
removed images (copyright violation)
(асдсад)
(removed images (copyright violation))
<br>- Во околу 2450 година п.н.е. египќаните започнуваат да прават бродови од дрвени даски и нив ги управувале околу 30 веслачи.
<br>- Измеѓу 500 и 323 година п.н.е. - доба на [[триреми]] (стар хеленски воен брод кој се движи со помош на весли и кој има статуа од бронзен овен на предната страна со чија помош ги уништува непријателските бродови).
[[Image:Трирема.jpg‎|300px|thumb|right|Трирема]]
<br>- 400-1200 година п.н.е. викинските дракари владеат со европските мориња.
[[Image:Дракар.jpg|300px|thumb|right|Дракар]]
<br>- 1000 година викинзите стигнуваат до копното на [[Северна Америка]].
<br>- Во околу 1240 година започнува да се користи средно кормило.
 
<br>- Танкер
[[Image:Танкер.jpg‎ |300px|thumb|right|Танкер]]
<br>- Контењерски брод
<br>- Клипер
<br>- 1872 година - Мари Целеста
<br>- 1912 година - [[Титаник]]
[[Image:Титаник.jpg‎ |300px|thumb|right|Титаник]]
<br>- 1915 година - Луситања
<br>- 1963 година - Дона Паз
127

уредувања