Разлика помеѓу преработките на „Комуникациски протокол“

с
→‎Основни барања на протоколи: Јазична исправка, replaced: рутер → насочувач (5) using AWB
с (Јазична исправка, replaced: рутирање → насочување, Рутирање → Насочување using AWB)
с (→‎Основни барања на протоколи: Јазична исправка, replaced: рутер → насочувач (5) using AWB)
 
* Адресни формати за размена на податоци. Адресите се користат за идентификување на испраќачот и примачот за кои се наменети. Адресите се чуваат во заглавието на bitstrings, овозможувајќи и на приемниците да се утврди дали bitstrings се наменети за самите себе и треба да се обработи или (кога не се обработени) треба да бидат отфрлени. А врската помеѓу испраќачот и примачот може да се идентификува со користење на адреса пар (адреса на испраќачот, адреса на примачот). Обично некои адресни вредности имаат специјално значење. Сите 1s адреса може да се преземат за да се подразбираат сите места на мрежата, па испраќање на оваа адреса ќе резултира со емитување на локалната мрежа. Исто така, на сите '0s адреса може да се преземат за да се подразбира испраќање на самата станица(како синоним за вистинската адреса). Станици имаат единствени адреси во локалната мрежа, па обично адресата е концептуално поделена во два дела: мрежна адреса и на адреса станица. Мрежна адреса уникатно идентификува во мрежата на меѓумрежова (мрежа на мрежи). Правилата за опишување на значењето на адресна вредност колективно се наречени адресни шеми.
* Адреса за мапирање. Понекогаш протоколот треба да се обраќа на сајтот на една шема и на адресите на друга шема. На пример да се преведе една логичка IP адреса утврдена со примена на хардвер адреса. Ова е познато како мапирање на адреса. Мапирањето е имплицирано во хиерархиски адресни шеми каде што само дел од адресата се користи за адреса на сајтот. Другите случаи на мапирање треба да бидат опишани со користење на табели.
* Насочување. Кога системите не се директно поврзани, посреднички системи по должината на рутата на наменет приемник треба да очекуваме пораки (наместо ги отфрлајќи нив) во име на испраќачот. Утврдување на трасата на пораката треба да се нарекува насочување. На Интернет, мрежите се поврзани со рутеринасочувачи (gateways). Овој начин на поврзување на мрежи е наречен internetworking. За да се утврди следната рутернасочувач на патот до целта, сите системи консултираат Локално зачуваните маси кои се состојат од (дестинација на мрежна адреса, адреса за испорака) - записи и специјален влез кој се состои од (а 'фати-сите "адреса, стандардна рутернасочувач адреса). На која адреса е или адресата на рутеротнасочувачот која се претпоставува дека е се поблиску до целта и хардвер интерфејс кој се користи за да се достигне тоа, или адресата на хардверски интерфејс на систем директно поврзување на мрежа. Стандардно се користи рутернасочувач, кога нема друг влез планираната дестинација на мрежата.
* Детекција на грешки во преносот е неопходен, затоа што нема мрежа која е безгрешна. Делови на bitstring стануваат оштетени или изгубени. Обично, CRCS на податоците се додава на крајот на пакетите, со што се овозможува при трансфер да се забележат многу (скоро сите) разликите предизвикани од грешки, додека recalculating на CRCS на примените пакети и споредувајќи ги нив со CRCS дадени од страна на испраќачот. Приемникот го отфрла пакетите со разлика на CRC и ги организира некако за реемитување.
* Признанија за коректниот прием на пакети од страна на примачот обично се користи за спречување на испраќачот од retransmitting на пакети. Некои протоколи, особено Datagram протокол како на Интернет Протокол (IP), не признаваат.