Разлика помеѓу преработките на „Peer-to-peer“

Додадени 12 бајти ,  пред 1 година
с
Јазична исправка, replaced: рутирање → насочување (3) using AWB
с (→‎Структурирани системи: Јазична исправка, replaced: конзистентна → доследна using AWB)
с (Јазична исправка, replaced: рутирање → насочување (3) using AWB)
 
==Архитектура на P2P системи==
Peer-to-peer системи најчесто се имплементира како апстрактно мрежно преклопување, изградена во Апликациско ниво, на врвот на мајчинната/домашната или материјалната мрежна топологија. Таквите преклопувања се користат за означување и разоткривање врсникот(peer) се со цел да го направат системот P2P независен од физичко мрежната топологија. Содржината типично се разменува директно преку Интернет Протокол (IP) мрежа. Анонимните peer-to-peer системи се исклучок, како и спроведување дополнителна рутирањенасочување слоеви за да се прикријат идентитетот на изворот или дестинацијата на пребарувања.
 
Во структурирани во peer-to-peer мрежи, врсници (и, понекогаш, ресурси) се организирани во следниве специфични критериуми и алгоритми, кои водат до преклопување со специфични топологии и својства. Тие обично користат дистрибуирана хеш табела базирана (DHT) индексирање, како што е во системот Chord (МИТ).<ref>{{Citation|last1=Kelaskar|first1=M.|last2=Matossian|first2=V.|last3=Mehra|first3=P.|last4=Paul|first4=D.|last5=Parashar|first5=M.|year=2002|url=http://portal.acm.org/citation.cfm?id=873218|title=A Study of Discovery Mechanisms for Peer-to-Peer Application}}</ref>
Некои истакнати истражувачки проекти ги вклучуваат The Chord project, the PAST storage utility, the P-Grid, и содржината Cthe CoopNet content distribution system.
 
DHT-базираните мрежи биле широко користени за спроведување на поефикасно откривање извори<ref>{{Citation|last1=Ranjan|first1=Rajiv|last2=Harwood|first2=Aaron|last3=Buyya|first3=Rajkumar|date=1 December 2006|url=http://www.cs.mu.oz.au/%7Erranjan/pgrid.pdf|title=A Study on Peer-to-Peer Based Discovery of Grid Resource Information}}</ref><ref>{{cite web|url=http://gridbus.org/papers/DecentralisedDiscoveryGridFed-eScience2007.pdf|first1=Rajiv|last1=Ranjan|first2=Lipo|last2=Chan|first3=Aaron|last3=Harwood|first4=Shanika|last4=Karunasekera|first5=Rajkumar|last5=Buyya|title=Decentralised Resource Discovery Service for Large Scale Federated Grids |format=PDF}}</ref> , за мрежни компјутерски системи, како што помага во управување и распоредување на апликации. Активноста на откривање извори вклучува потрага по соодветни видови на ресурси кои се совпаѓаат со на барањата на корисникот. Најнови достигнувања во доменот на децентрализирано откривање извори се базираат на проширување на постоечките DHTs со способноста на мулти-димензионална организација на податоци и пребарувачко ротирање. Главните напори се согледуваат во припојување на просторните податоци, како што се индексите на Space Filling Curves(SFCs), вклучувајќи ги Hilbert curves, Z-curves, k-d tree, MX-CIF Quad tree и R*-tree за управување, рутирањенасочување, и индексирање и пребарување објекти над DHT мрежи. Просторните индекси се добро прилагодени за справување со комплексноста на Grid ресурсните (сомневања)?. Иако некои просторни индекси можат да имаат проблеми во поглед на рутирањетонасочувањето на товарната рамнотежа во случај на неверодојстојни податоци, сите просторни индекси се повеќе [[размерливост|размерливи]] во зависност од бројот на hops генерирани пораки додека го пребаруваат и Grid ресурсниот мрежен прашалник.
 
===Неструктурирани системи===