Разлика помеѓу преработките на „Мрежно ниво“

Одземени 17 бајти ,  пред 1 година
с
Јазична исправка, replaced: рутирање → насочување using AWB
с (Јазична исправка, replaced: рутирање → насочување using AWB)
{{OSIModel}}
'''Мрежното ниво''' е третото ниво од седумслојниот [[OSI-модел]] во [[компјутерска мрежа]]. Мрежниот слој е одговорен за [[испраќање пакети]] вклучувајќи [[рутирањенасочување]] помеѓу рутерите, со оглед на тоа дека [[податочно ниво|податочното ниво]] е одговорно за контролата на пристап, контрола на проток и проверка на грешка.
 
Мрежниот слој обезбедува функционално и процедурално средство за пренесување на променлива должина на [[податоци]] редоследно од изворот до крајната дестинација преку една или повеќе мрежи, одржувајќи го [[квалитет на услуга|квалитетот на сервисните функции]].
 
==Однос кон TCP/IP моделот==
[[TCP/IP]] моделот опишува протоколи кои се користат од Интернет.<ref>RFC 1122</ref> TCP/IP моделот има слој наречен [[Интернет слој]], кој се наоѓа над [[мрежно ниво|слојот за мрежен пристап]]. Во многу други книги и секундарни наводи, TCP/IP Интернет слојот се изедначува со ОСИ мрежниот слој. Меѓутоа, оваа споредба е погрешна, бидејќи е дозволено карактеристики на двата модели (на пр. без разлика дали тие се насочени за поврзување или не) местото на овие слоеви е различно во двата модели. TCP/IP Интернет слојот е всушност само подмножество од функционалноста на мрежниот слој. Го опишува само еден вид на мрежна архитектура на Интернет.
 
Општи, непосредни или строги споредби меѓу овие два модели треба да се избегнуваат бидејќи слоевите во TCP/IP не се главен критериум за дизајн и [[Internet Engineering Task Force]] (IETF) сметаат дека се "опасни".<ref>RFC 3439</ref>
 
==Надворешни линкови==
* [http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.136.9497&rep=rep1&type=pdf OSI Reference Model—The ISO Model of Architecture for Open Systems Interconnection], Hubert Zimmermann, IEEE Transactions on Communications, vol. 28, no. 4, April 1980, pp. &nbsp;425 – 432. (PDF-Datei; 776&nbsp;kB)
 
[[Категорија:OSI протоколи]]