Ал-Каеда: Разлика помеѓу преработките

[проверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
с →‎Доцните 1990-ти: clean up, replaced: The Daily Telegraph → The Daily Telegraph using AWB
с Јазична исправка, replaced: 13 век → XIII век, консонанти → согласки using AWB
Ред 119:
 
== Етимологија ==
На [[арапски]], поимот „ал-каеда“ има четири слогови (арапски изговор [ælˈqɑːʕɪdɐ] ). Бидејќи две од арапските консонантисогласки во името (безвучната експлозивна [q] и звучната фрикативна [ʕ]) не се гласови кои постојат во [[англиски јазик|англискиот јазик]], најблиски англиски изговори се /ælˈkaɪdə/, /ælˈkeɪdə/ и /ˌælkɑːˈiːdə/. Името на Ал-Каеда исто така може да биде транслитерирано како al-Qaida, al-Qa'ida, el-Qaida или al-Qaedа<ref>[http://ibb7.ibb.gov/pronunciations/sounds/2930.ra Listen to the U.S. pronunciation] ([[RealPlayer]]).</ref>.
 
Името доаѓа од арапската именка ''qā'idah'' која значи основа или база, и исто така може да се однесува на воена база. Почетното „al“ е арапскиот одреден член „the“, па оттука доаѓа „the base“.<ref>Arabic Computer Dictionary: English-Arabic, Arabic-English By Ernest Kay, Multi-lingual International Publishers, 1986.</ref>.
Ред 328:
Бомбардирањата биле обид да се елиминираат американските војници за да не одат во [[Сомалија]] како дел од меѓународната хуманитарна помош за гладните. Ал-Каеда го сметала бомбардирањето за победа која ги исплашила Американците, но во САД нападот скоро и не бил забележан. Ниту еден Американец не бил убиен бидејќи војниците сите заедно престојувале во друг хотел и заминале за Сомалија како што било планирано<ref name=wright174>{{Harvnb|Wright|2006|p=174}}.</ref>. Иако не му се дало големо значење, нападот бил клучен бидејќи бил почеток на промената во правецот на Ал-Каеда, од борба со армии во убивање на цивили. Две жртви биле убиени во бомбардирањето, турист од [[Австралија]] и хотелски работник од Јемен. Седум други, повеќето Јеменци, биле сериозно повредени.
 
За да се оправдаат убиствата според исламскиот закон, од страна на член на Ал-Каеда кој имал најголемо теолошко знаење, [[Мамдух Махмуд Салим]], биле споменати две фатви. Салим споменал позната фатва издадена од Ибан Тајмијах, научник од 13XIII век на кој најмногу му се восхитувале вехабистите, според која се казнувал секој отпор, на било каков начин за време на монголската инвазија.
 
=== Бомбардирање на Светскиот трговски центар ===
Преземено од „https://mk.wikipedia.org/wiki/Ал-Каеда