Разлика помеѓу преработките на „Калниште“

Додаден 1 бајт ,  пред 9 месеци
с
Стилска исправка, replaced: 18 век → XVIII век (3), Администрација и политика → Самоуправа и политика using AWB
с (→‎Родови: Стилска исправка, replaced: 19 век → XIX век using AWB)
с (Стилска исправка, replaced: 18 век → XVIII век (3), Администрација и политика → Самоуправа и политика using AWB)
 
* '''Староседелци:''' ''Латинци или Николовци и Пешовци (6 к.)'', ''Тасевци (4 к.), Демевци (4 к.), Бунгурци-Зајци (3 к.), Чавки (2 к.), Миленковци (13 к.), Златановци и Богатиновци (13 к.) Герсовци-Арсовци (9 к.), Минчовци (3 к.), Милосовци (2 к.) и Лазаровци (2 к.)''
** '''Доселеници:''' ''Велковци (7 к.) и Нешовци-Кралевци (5 к.)'' предците на наведените два рода во почетокот на 18XVIII век се доселиле од некое село во [[битолско]]; ''Вучевци (8 к.)'' доселени се кога и предходните два рода од [[Прилепско|прилепско;]] ''Олевци (9 к.)'' доселени се во средината на 18XVIII век од [[кривопаланечко]]то село [[Огут|Огут;]] ''Китановци (6 к.)'' доселени се во втората половина на 18XVIII век од [[кочанско]]то село [[Мородвис|Мородвис;]] ''Рагушевци (8 к.)'' доселени се од [[кратовско]]то село [[Луково (Кратовско)|Луково;]] ''Павлевци-Атанасовци (6 к.)'' доселени се во првата половина на XIX век од [[кратовско]]то село [[Каврак|Каврак;]] ''Стојковци (4 к.)'' доселени се од селото [[Шталковица|Шталковица;]] ''Соларци (4 к.)'' доселени се од селото [[Добрево]].<ref>{{Наведена книга|title=Злетовска област. Географско-историски осврт|author=Апостолов Александар|author2=Кондев Тодор|publisher=|author3=Апостол Керамидчиев|year=1974|isbn=|location=Скопje|pages=}}</ref>
 
== Стопанство ==
Поволната местоположба и климатско – почвените услови на селскиот атар, како во минатото, така и во поново време, овозможиле поголем развој на полјоделството, а послабо развиена сточарска дејност. Обработливата плодна почва претежно се користи за производство на житни и фуражни растенија. Од житата отсекогаш најзастапени биле пченицата и пченката, а помалку се сееле јачменот, овесот и р’жта. Познато е дека од периодот од првата половина на XX век, „Калнишката пченица” се сметаше за најквалитетна, не само во овој крај, туку и пошироко. Од индустриските култури биле застапени сончогледот, памукот и тутунот, од кои во поново време се одгледува само тутунот. Во периодот по Втората светска војна постои значително зголемување на површините на кои се одгледувала виновата лоза. Во последните две –три децении од XX век, населението на Калниште масовно се преориентирало од земјоделско во индустриско, под влијанието и близината на развојот на индустријата и рударството во градот Пробиштип.
 
==АдминистрацијаСамоуправа и политика==
 
=== Изборно место ===