Разлика помеѓу преработките на „ISO 20000“

Одземени 14 бајти ,  пред 1 година
с
Јазична исправка, replaced: конзистентен → доследен using AWB
с (Јазична исправка, replaced: конзистентен → доследен using AWB)
 
{{Без извори|датум=октомври 2009}}
'''ИСО/ИЕЦ 20000''' (латиница: ISO/IEC 20000) е меѓународен стандард наменет за управување со информатичките услуги. Опишува интегриран склоп на управувачки процеси за ефективна испорака на информатички услуги кон деловноста и клиентите. Намената на стандардот е да обезбеди општо прифатен систем за било кое претпријатие кое нуди ИТ сервиси (услуги) кон интерни или надворешни клиенти. Комуникацијата е од основно значење при управување со сервиси (услуги), една од најбитните цели на стандардот е заедничка терминологија на обезбедувачите на услугите, нивните добавувачи и клиенти.
 
== Историја на стандардот ==
Стандардот ИСО 20000 е наменет за:
* Фирми кои изнајмуваат информатички услуги;
* Фирми на кои им е потребен конзистентендоследен пристап од сите обезбедувачи на услуги;
* Услужни фирми кои сакаат да го контролираат управувањето и квалитетот на услугите;
* Организации кои треба да демонстрираат капацитет за задоволување на барањата на клиентитите;
* Како основа за независна проверка; и
* Како средство за подобрување на услугите.
 
== Содржина на стандардот ==
:: Процеси на испорака на нови верзии
 
2. ISO/IEC 20000-2:2005 е „код на пракса“ и опишува најдобра пракса за процесите на управување со услугите во опфатот на ISO/IEC 20000-1:2005.
 
:: ISO/IEC 20000-2:2005 е збирка од препораки, кои не се задолжителни за здобивање со сертификат, но се најсоодветни за постигнување на усогласеност со спецификацијата од ISO/IEC 20000-1:2005.
 
== Извори ==
* [http://www.iso.org/iso/iso_catalogue/catalogue_tc/catalogue_detail.htm?csnumber=41332 International Organization for Standardization: ISO/IEC 20000-1:2005]
* [http://www.iso.org/iso/iso_catalogue/catalogue_tc/catalogue_detail.htm?csnumber=41333 International Organization for Standardization: ISO/IEC 20000-2:2005]
 
 
{{ISO стандарди}}