Разлика помеѓу преработките на „База на податоци“

с
Правописна исправка, replaced: подршка → поддршка using AWB
с (Правописна исправка, replaced: подршка → поддршка using AWB)
'''База на податоци''' e збирка или колекција на податоци кои обични ги опишуваат активностите на една или повеќе сродни организации.<ref>Ramakrishnan - Database Management Systems 3rd Edition</ref>
 
[[Систем за управување со бази на податоци|Системите за управување со базите на податоци (DBMSs)]] се специјално дизајнирани апликации кои комуницираат со корисникот, други апликации, и со самите бази да земаат и анализираат податоци. Општата употреба на '''системите за менаџирање на базите на податоци (DBMS)''' е како [[Програмска опрема|софтверски]] систем дизајниран да дозволи да се создава, дефинира, ажурира, пребарува и да се управува со базите на податоци. Познати DBMSs се [[MySQL]], [[PostgreSQL]], [[Програмска опрема]], [[Microsoft SQL Server]], [[Microsoft Access]], [[Oracle Database|Oracle]], [[SAP AG|SAP]], [[dBASE]], [[FoxPro]], [[IBM DB2]], [[LibreOffice Base]] и [[FilemakerPro|FileMaker Pro]]. База на податоци не се преносливи на различни системи на база на податоци, но постојат стандарди како [[SQL]] и [[ODBC]] или [[JDBC]] кои на единствена апликација и овозможуваат да комуницираат со повеќе бази на податоци.
 
==Терминологија и преглед==
 
Претходно, терминот “База на податоци” се однесува на самиот податок и подршкаподдршка на [[структурата на податоци]] (data structures). Базите се создадени да можат да извршуваат операции со поголем квантитет на податоци со зачувавање, внесување и враќање на информации. Базите се поставени за еден софтвер да му овозможи на корисникот пристап до сите информации.
 
''Систем за управување со бази на податоци'' (DBMS) е пакет компјутерски софтвер кој обезбедува интерфејс помеѓу корисникот и база на податоци или базите на податоци. Бидејќи се тесно поврзани, поимот "база на податоци" кој се користи разговорно најчесто се оденсува и на DBMS и на податоци кои се користат.
 
Според интеракцијата, повеќето постоечки DBMS спаѓаат под 4 групи:
 
{{Нормативна контрола}}
 
[[Категорија:Бази на податоци]]