Џими Велс: Разлика помеѓу преработките

[проверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
сНема опис на уредувањето
с Правописна исправка, replaced: подршка → поддршка using AWB
Ред 27:
[[Податотека:Jimbo with United Daily News 20060409.jpg|thumb|десно|250п|Џими Велс позира со тајвански весници.]]
Користењето на Викијата за создавање енцисклопедиска содржина прв ја предложил [[Лери Сенгер]] [[10 јануари]] [[2001]]. Велс ја поставил вики и со работа се започнало на [[15 јануари]] [[2001]]. Тогаш Википедија бил сајт врз основа на Викија замислен за соработка на првобитна енциклопедиска содржина пред да ја пушти Нупедија на проверка. Екстремно брзиот раст на Википедија за брзо од неа направи доминантен проект и Нупедија е напуштена. Велс понекогаш во печатот се прикажува како исклучиво единствениот основач на Википедија, вклучувајќи и статија на списанието „Нјузвик“ од [[2004]] година. Сенгер жестоко се спротиставил на ова, сметајќи се себеси како основач заедно со Велс и критикувајќи ги извештаите кои говореле поинаку.
Сепак, Сенгер исто така изјваил: „Да бидеме начисто, идејата за енциклопедијата која би била слободен извор и на која би се соработувало и која би била слободна за придонесите на обичните луѓе била во потполност на Џими, а не моја, а во потполност ја потпомогнал Бумис. (...) Всушност, развојот на таа енциклопедија била задача која тој ми ја доверил.“<ref>http://features.slashdot.org/story/05/04/18/164213/the-early-history-of-nupedia-and-wikipedia-a-memoir</ref> Покасно Сенгер го напуштил проектот, оставајќи одлука за повекувањето на својата [http://en.wikipedia.org/wiki/User:Larry_Sanger корисничка страница] на англиската Википедија. Од тогаш го критикувал пристапот на Велс кон проектот<ref>http://www.kuro5hin.org/story/2004/12/30/142458/25</ref>. Во средината на [[2003]] година, Велс ја воспоставил [[Фондација Викимедија|Фондацијата Викимедија]], со седиште во [[Флорида]], непрофитабилна организација за подршкаподдршка на [[Википедија]] и нејзините млади братски проекти. Вклучил два свои пријатели кои не се Википедијанци во петочлениот совет; останатите два се избрани од страна на заедницата.
Од тогаш, Велс почнал да работи на промовирање на проектите и почнал да држи говори за работата на Фондацијата. Многу патувал низ светот, и уште патува, на конференции и состанци на Фондацијата (како што се „Викисредби“ и [[Викиманија]]). Често на нив е повикуван да биде говорник. Во [[2004]] година, Велс го цитирале дека кажал како потрошил 500.000 [[американски долар]]и на воспоставувањето и работата на [[Вики]] проектите. Можеби инспириран со успехот на [[Википедија]], Велс ја основал профитабилната организација [[Викија]] (неповрзана со Википедија), која одржува разни Викија, меѓу кој е и проектот Викиградови.
 
Ред 40:
 
== Објавени книги ==
* Robert Bruks, Džon Korzon i DŽ. Donal Vejls, "The Pricing of Index Options When the Underlying Assets All Follow a Lognormal Diffusion," u ''Advances in Futures and Options Research'', том 7, 1994. <ref>http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=5735</ref> <ref>http://papers.ssrn.com/abstract=5735</ref>
 
== Наводи ==