Разлика помеѓу преработките на „Социологија“

Одземени 4 бајти ,  пред 2 месеци
с
Јзична исправка, replaced: индивидуите → единките (2) using AWB
с (→‎top: Замена со тековен назив на предлошка, replaced: цитирано списание → наведено списание (2) using AWB)
с (Јзична исправка, replaced: индивидуите → единките (2) using AWB)
=== Општествени мрежи ===
[[Податотека:Harrisonwhite.jpg|мини|150п|лево|Харисон Вајт]]
Општествена мрежа е општествена структура која е сочинета од индивидуалци (или организации) наречени „јазли“, кои се поврзани со еден или повеќе специфични видови на заемна зависност, како што се пријателство, роднинска поврзаност, финансиска зависност, несимпатија, сексуална поврзаност или спој на верувања, знаења или престиж. Општествените мрежи оперираат на повеќе нивоа, од семејства, до нивото на нации, и како такви играат главна улога во одредувањето на начинот на кој проблемите се решаваат, организациите се водат, како и степено до кој индивидуитепоединците успеваат да ги остварат своите цели. Анализата на општествените мрежи не дава никакви претпоставки дека групите се камен темелник на општеството: Пристапот е отворен кон проучување на помалку поврзани општествени системи , од локални заедници до мрежи на размена. Наместо да се третираат индивидуалците (лица, организации, држави) како одделни целини за анализирање, овој пристап се сосредоточува врз тоа како структурата на врските влијае врз индивидуалците и нивните односи. Спротивно на анализата која претпоставува дека социјализацијата во норми го одредува однесувањето, анализата на мрежи бара да го утврди степенот до кој структурата и составот на врските влијае врз нормите. За разлика од повеќето други полиња на социологијата, теоријата за општествени мрежи обично се дефинира во вид на формална математика.
 
=== Општесвена психологија ===
 
=== Работа и индустрија ===
Социологијата на работата, или индустриската социологија, ги набљудува „смеровите и импликациите на трендовите во технолошката промена, глобализацијата, пазари на трудот, работната организација, менаџерските практики и односите во сферата на вработеноста, до степен до кој овие трендови се тесно поврзани со постојано менувачките модели на нееднаквост во модерните општества, како и во полето на менувачките искуства на индивидуитепоединците и семејствата, односно начините на кои работниците ги предизвикуваат, им одолеваат и ги даваат своите лични доприноси кон моделирањето на работата и обликувањето на работните институции.
 
=== Социологијата и другите академски дисциплини ===