Разлика помеѓу преработките на „Нумеричка анализа“

Одземени 9 бајти ,  пред 7 месеци
с
→‎top: Правописна исправка, replaced: 0-тиот век → 0 век using AWB
с (→‎'''Дискретизација и нумеричка интеграција''': Јазична исправка, replaced:  km →  км (5) using AWB)
с (→‎top: Правописна исправка, replaced: 0-тиот век → 0 век using AWB)
Нумеричката анализа наоѓа примена во сите области на инжeнерството и физичките науки, но во 21-от век исто така наоѓа примена и во општествените науки, па дури и во уметноста постојат усвоени елементи oд нумерички пресметки.
Обичните диференцијални равенки се појавуваат во небесната механика (планети, ѕвезди и галаксии), нумеричката линеарна алгебра е важна за анализата на податоци; стохастичките диференцијални равенки и Марковите вериги се од суштинско значење во симулирањето на однесувањето на живите клетки во медицината и биологијата.
Пред појавата на современите компјутери, нумеричките методи често зависеле од рачна интерполација на големи печатени табли. Наместо тоа од средината на 20-тиот век компјутерите почнале да ги пресметуваат потребните функциски вредности. Меѓутоа интерполационите формули сепак продолжуваат да се користат како дел од софтверот за решавање на диференцијални равенки.
== '''Општ вовед''' ==
Општата цел во полето на нумеричката анализа е дизајн и анализа на техники потребни да се добијат приближни, со однапред зададена точност, решенија за сложени проблеми, чија разновидност може да се види низ следново: