Разлика помеѓу преработките на „Глобално затоплување“

с
→‎Метан CH<sub>4</sub>: Правописна исправка, replaced: чие што → чиешто using AWB
с (→‎Последици од глобално затоплување: Правописна исправка, replaced: кои што → коишто using AWB)
с (→‎Метан CH<sub>4</sub>: Правописна исправка, replaced: чие што → чиешто using AWB)
=== Метан CH<sub>4</sub> ===
[[Метан]]от предизвикува 4–9 % од вкупниот ефект на стаклена градина.
Најпростиот јаглеводород - метан е гас без боја, мирис и вкус чие шточиешто ослободување оди многу брзо. Незапаллив е но, експлозивен. Метанот е продукт на [[земјоделие]]то, а се ослободува и од депониите за смет. Негови природни извори се исто така влажни предели (бари). Големи количини на метан се емитуваат во [[атмосфера]]та преку [[вулкани]]те кои се поврзани со подлабоките слоеви на Земјата или се создаваат по пат на анаеробното дишење. Метанот се создава со разградување на мртвите органски материи во мочуриштата и со разложување на органскиот отпад во безкислородни услови. Како извори на емисии на метан се сметаат покрај другите и [[индустрија]]та за рециклирање на отпад, агроиндустријата, како и истекувањата и емисиите кои се јавуваат во самата нафтена и гасна индустрија.
При согорувањето се ослободува молекул на јаглерод диоксид и две молекули на вода:
CH<sub>4</sub> + 2CO<sub>2</sub> → CO<sub>2</sub> + 2H<sub>2</sub>O