Разлика помеѓу преработките на „Интернет-банкарство“

с
→‎SET: Правописна исправка, replaced: кој што → којшто using AWB
с (Правописна исправка, replaced: кои што → коишто using AWB)
с (→‎SET: Правописна исправка, replaced: кој што → којшто using AWB)
 
===SET===
[[SET]] ([[Secure Electronics Transaction]]) е технички стандард со кој штокојшто се заштитува наплатата со [[кредитнa картичкa|кредитни картички]] на интернет. Овој стандард вклучува дигитални сертификати со коишто се утврдува кој е вистинскиот носител на кредитната картичка што ја врши нарачката. Од една страна, SET стандардот го идентификува купувачот, но од друга страна тој обезбедува идентификација и за продавачот кој нуди стока и услуги преку интернет. Ова се остварува со помош на дигиталните сертификати, пред да се издаде информацијата за кредитната картичка. Со тоа се спречува продавачите да не ги злоупотребуваат информациите на купувачите. Дополнително, сите SET трансакции се криптирани.
 
===Криптирање===