Информатика: Разлика помеѓу преработките

Одземени 33 бајти ,  пред 2 години
с
Правописна исправка, replaced: кој што → којшто using AWB
с (Отстрането уредувањето на 200.68.140.33 (разговор), вратено на последната верзија на Bjankuloski06)
Ознака: Отповикување
с (Правописна исправка, replaced: кој што → којшто using AWB)
'''Информатика''' е наука која ги изучува теориските основи на [[информација|информацијата]]та и сметањето и нивната примена во [[Компјутер|компјутерски системи]] (било да се апстрактни или не).
 
== Историја ==
Инфоматиката за основа ја има математиката, електрониката, физиката и некои инженерски науки. Настанала во 19 век а за еден од основачите се смета Чарлс Бебиџ, кој измислил машина која ги земала податоците, ги обработувала и на одреден начин ги прикажувала истите. Бебиџ секако го замислил тоа потполно механички, додека денес сметачите се електронски.
 
Денешните сметачи имаат сличност со машината на Бебиџ, а тоа во најголема мера се должи на примената на [[двоичен броен систем]]. Скоро секоја сметачка машина на денешницата го користи тој броен систем, кој штокојшто се состои само од единици и нули. Тоа е така затоа што на сметачот тоа му е наједноставно: 1 - има струја, 0 - нема струја. Системот кој има десет цифри (0-9) се вика декаден. Бебиџ ја имал идејата за користење на дупчени картички за својот сметач а тоа навистина и се користело за чување на податоците пред во употреба да почнат да се користат магнетните мемории.
 
== Полиња на информатиката ==
** B.7 [[Интегрирани кола]]
** B.8 Перформанси и робустност (ново) (C.4)
 
* C. [[Организација на компјутерските системи]]
** C.1 [[обработувачка архитектура]]
** C.4 [[Перформанси на системи]]
** C.5 Имплементација на компјутерски системи
 
* D. [[Софтвер]]
** D.1 [[Техники на програмирање]] (E)
** D.3 [[Програмски јазици]]
** D.4 [[Оперативни системи]] (C)
 
* E. [[Податоци]]
** E.1 [[Податочни структури]]
** E.4 [[Кодирање]] и [[Информациона теорија]] (H.1.1)
** E.5 [[Датотеки]] (D.4.3, F.2.2, H.2)
 
* F. [[Теорија на сметање]]
** F.1 Сметање од апстрактни уреди
** F.3 Логика и смисол на програми
** F.4 [[Математичка логика]] и [[Формални јазици]]
 
* G. Математика на пресметување
** G.1 [[Нумеричка анализа]]
** G.3 [[Веројатност]] и [[Статистика]]
** G.4 Математички софтвер
 
* H. [[Информациски системи]]
** H.1 Модели и принципи
** H.4 Примена на информациски системи
** H.5 Интерфејси и репрезентација на информации (e.g., HCI) (I.7)
 
* I. Компјутерски методологии
** I.1 Симболички и алгебарски манипулации
** I.6 Симулација и моделирање (G.3)
** I.7 Обработка на документи и текстови (H.4, H.5)
 
* J. Употреба на Компјутери
** J.1 Обработка на административни податоци
 
{{Нормативна контрола}}
 
[[Категорија:Информатика|*]]
[[Категорија:Сметачи]]