Разлика помеѓу преработките на „Семрежен услужник“

Одземени 5 бајти ,  пред 1 година
с
Правописна исправка, replaced: кои што → коишто using AWB
(поврзница)
с (Правописна исправка, replaced: кои што → коишто using AWB)
 
== Краен корисник на врската ==
Услужниците користат голем број на технологии за да им овозможат на потрошувачите да се поврзат на нивните мрежи.
 
За корисниците и малите бизниси, во најпопуларни опции спаѓаат dial-up, [[Дигитална претплатничка линија|DSL]] (или [[Асиметрична дигитална претплатничка линија]], ADSL), широкопојасен безжичен интернет, [[кабелски интернет]], FTTH и интегрирани служби за дигитални мрежи (ISDN) (основна стапка на интерфејс). За клиентите со покомплицирани барања, како што се средни, до големи бизниси или другите услужници, DSL (често SHDSL или ADSL), [[Етернет]], Metro Ethernet, Gigabit Ethernet, Frame Relay, ISDN (BRI или PRI), ATM, Сателитски интернет пристап и синхрони оптички мрежи се најсоодветни за користење.
[[Податотека:Internet Connectivity Distribution & Core.svg|thumb|upright=2.0]]
 
Како што клиентите плаќаат на услужникот за пристапот до интернет, така и самиот услужник плаќа на погорните услужници за пристап на интернет. Погорните услужници обично имаат поголема мрежа од договорниот услужник и/или се способни да го снабдат договорниот услужник со пристап до делови од интернетот до кои самиот договорен услужник неможе да пристапи.
 
Во наједноставен случај, една врска е воспоставена со погорниот услужник и се користи за пренос на податоци до или од области на Интернет надвор од домашната мрежа. Овој начин на поврзување е честопати повторуван каскадно се додека не се постигне пренесување на ниво 1. Во реалноста, оваа ситуација е малку посложена. Услужниците со малку повеќе од една точка на присуство (PoP), може да имаат повеќе оддлени врски со погорните услужници во повеќе точки на присуство (PoP), или може да бидат корисници на повеќе услужници и може да имаат конекции преку секој од нив во една или повеќе точки на присуство.
 
=== Делење ===
Услужниците може да се вклучат во делење (''peering''), каде што повеќе услужници се спојуваат во точки за споделување или точки за размена на интернет (IXS) овозможувајќи рутирање на податоците помеѓу секоја мрежа без надополнување еден со друг за пренесените податоци-податоци кои инаку би поминале преку трет услужник кој е на повисоко ниво, правејќи му трошоци на погорниот услужник.
Услужниците не побаруваат подигање на податоци и имаат само корисници (крајни корисници и/или колегите од ИСП) кои се нарекуваат Ниво 1 ИСП.
Мрежниот хардвер, софтвероот и спецификациите, како и стручноста со управувањето со мрежата се важни за да се осигураме дека податоците протекуваат по сигурен пат и нагорните врски работат сигурно. Можно е губење на цената и ефикасноста.
 
== Виртуелен услужник ==
== Бесплатен услужник ==
 
Бесплатни услужници се оние кои штокоишто обезбедуваат услуги бесплатно. Многу слободни услужници прикажуваат реклами додека корисникот е приклучен на интернет, како комерцијална телевизија, во некоја смисла тие го продаваат вниманието на корисникот на рекламаторот. Други бесплатни услужници често се нарекуваат freenets, работат на непрофитна основа, обично со доброволен кадар.
 
== Слични услуги ==