Разлика помеѓу преработките на „XML“

Одземени 2 бајти ,  пред 3 месеци
с
Правописна исправка, replaced: кои што → коишто using AWB
с (Правописна исправка, replaced: кои што → коишто using AWB)
 
}}
}}
'''XML''' ([[англ.]] ''Extensible Markup Language'' = „'''проширлив означувачки јазик'''“) - наследникот на [[SGML]], е едноставен, многу флексибилен [[означувачки јазик]] (форматирање) на [[текст]], односно претставува множество на правила за енкодирање на документи. XML игра многу важна улога во размената на голема разноликост на податоци како на [[интернет]] така и на други места. XML e подмножество на [[SGML]], наменето за да ја олесни примената на [[расчленувач]] - от во споредба со целосниот [[SGML]]-расчленувач, примарно за користење на [[WWW]]. XML додава неколку дополнителни ограничувања на [[SGML]] синтаксата како на пример не дозволува незатворени почетни и завршни ознаки.
 
По дефиниција XML документот e [[низа од знаци]]. Речиси секој допуштен [[Уникод]]ен знак може да се појави во еден XML документ. Знаците кои штокоишто го прават XML документот се поделени на карактери за означување и карактери кои ги содржат самите податоци кои ни се потребни. Секоја низа од знаци која се користи за означување или започнува со „<“ и завршува со „>“ (се нарекува ознака, на пример <отсек>) или започнува со „&“ а завршува со „;“. Секоја друга низа од знаци која не наликува на претходноопишаната низа, ја претставува содржината на информацијата која се проследува со документот.
 
XML е [[јазик за означување]] сличен на [[HTML]], дизајниран за опис на податоци, кои всушност и ги носи во себе. XML не е замена за [[HTML]] туку претставува негово дополнение. XML е предвиден да ги опишува податоците со задршка на тоа што се податоците, додека [[HTML]] е предвиден за приказ на податоци со задршка на тоа како тие ќе бидат прикажани. XML-ознаките не се предодредени. На корисникот му е оставен делот за инвентивност при користење на ознаките, т.е. корисникот сам си дефинира ознаки и ја прави структурата на документот. Наспроти ова ознаките кои се користат во еден [[HTML]]--документ—документ и нивната структура е претходно утврдена. Авторите на [[HTML]]-документот може да користат само ознаки кои се зададени во HTML-стандардот. XML користи [[DTD]] (''Document Type Definition'' = „задавање на документски тип“) или [[XML-шема]] за да ги опише податоците. Ваквиот XML е осмислен да биде самоопишувачки. XML е препорака на [[W3C]]. Тој е бесплатен и лесен за проширување. XML-документот не прави ништо. Тој се создава со цел за структурирање, зачувување и пренесување на [[информација]]та.
 
=== Пример за XML ===
Од горе наведениот пример, за предметот се структурирани информации за која година се слуша, на кој факултет, кој семестар, кое ниво на студии, како е името на предметот. XML документот не прави ништо, само претставува информација која е обвиткана во XML-ознаките. Некој мора да напише парче програмски код кој ќе манипулира со овие податоци односно информации, [[програмска опрема|програм]] кој ќе ги испраќа, прима и обработува овие податоци и сл.
 
XML е присутен насекаде, тој станува најупотребувана алатка за манипулација со податоци и податочно пренесување на информација. Брзото прифаќање на неговата употреба од страна на голем број на програмери се должи на тоа што тој не се врзува за конкретна [[подлога (информатика)|подлога]] и е независна алатка за пренесување на информацијата, т.е. податоци во однос на примената на [[програмска опрема|програмската]] и [[машинска опрема|машинската опрема]] при градењето на саканиот програм.
 
== Примена ==
 
{{Нормативна контрола}}
 
[[Категорија:Означувачки јазици]]
[[Категорија:XML| ]]