Разлика помеѓу преработките на „Алкален метал“

Додадени 75 бајти ,  пред 8 месеци
с
→‎Својства: Правописна исправка, replaced: истотака → исто така using AWB
с (Bad translation correction)
с (→‎Својства: Правописна исправка, replaced: истотака → исто така using AWB)
== Својства ==
Алкалните метали се многу реактивни и никогаш не е пронајден случаен примерок во природата. Како резултат на тоа во лабароториите се зачувани под минерално масло. Тие се , истотакаисто така имаат светла боја и ниска точка на топење и вриење. Калајот и рубидиумот поседуваат слаби радиоактивни карактеристики (безбедни) порати присуството на долгото траење на радиоактивните изотопи.
Елементите од првата [[Група (хемија)|група]] во [[Периоден систем|периодниот систем]] ([[Литиум|Li]], [[Натриум|Na]], [[Калиум|K]], [[Рубидиум|Rb]], [[Цезиум|Cs]] и [[Франциум|Fr]]) имаат слични [[Хемија|хемиски]] својства и се познати како '''алкални метали'''. Некои од нивните основни хемиски својства се следниве:
 
|}
 
Алкалните метали имаат среберена боја (цезиумот има златеста боја), тие се меки, метали со мала густина, кои се спремни да реагираат со халогени јонски соли и водата во вид на јаки алкални (основни) хидроксиди. Овие елементи имаат само еден електрон во нивната најоддалечена орбита, па затоа лесно се оддава електронот и се постигнува стабилана електронска конфигурација и формираат позитивен електричлен полнеж т. е. катјон.
 
Алкалните метали имаат среберена боја (цезиумот има златеста боја), тие се меки, метали со мала густина, кои се спремни да реагираат со халогени јонски соли и водата во вид на јаки алкални (основни) хидроксиди. Овие елементи имаат само еден електрон во нивната најоддалечена орбита, па затоа лесно се оддава електронот и се постигнува стабилана електронска конфигурација и формираат позитивен електричлен полнеж т. е. катјон.
 
Водородот, со еден електрон обично е сместен на почетокот на првата група во периодниот систем, но тој не се смета за алкален метал, туку како гас.Отстранувањето на еден електрон бара многу поголема енергија отколку оддавањето на надворешен електрон кај алкалните метали. Како во халогената група само еден додаден електрон е потребен за да ја исполни најоддалечената група од атомот на водородот, така водородот може во некои прилики да се однесува како халоген елемент, формирање на негативни јони на хидрит. Под голем притисок, како што е пронајден во јадрото на Јупитер, водородот не станува метал и се однесува како алкален метал.
|Франциум (Fr)||[[Радон|[Rn]]]: 7s<sup>1</sup>||87
|}
 
 
Алкалните метали имаат најнизок јонизирачки потенцијал во нивниот период како и отфрлање на еден електрон од последнта орбита која им дава конфигурација на стабилен инертен гас. Другте јонизирачки потенијали се многу високи кога оддават електрон од нив и имаат конфигурација на благороден гас. Алкалните метали се познати за нивните енергетски реакции со водата.
Реакцијата со водата е прикажана на следниов начин:
Алкални+вода →хидроксиди+водород
 
 
Како на пример со калај:
 
2K (s) + 2H2O (l) → 2KOH (aq) + H2 (g)
 
 
 
----
 
{{Нормативна контрола}}
 
[[Категорија:Алкални метали|*]]
[[Категорија:Откривачи на хемиски елементи]]