Разлика помеѓу преработките на „Патки“

Одземени 3 бајти ,  пред 7 месеци
Не ли ви е бе срам неписмени Македонци да не знаете дека Македонски е пајка а не патка. Тешко вас со тој ум.....
(→‎Систематизација: дополнување)
(Не ли ви е бе срам неписмени Македонци да не знаете дека Македонски е пајка а не патка. Тешко вас со тој ум.....)
}}
 
'''ПаткитеПајките и сродниците''' (''Anatidae'') се фамилија птици во која спаѓаат паткитепајките, гуските и лебедите. Тие се распространети низ целиот свет, на сите континенти, освен Антарктикот. Тоа се птици кои во текот на еволуцијата се адаптирале за пливање, пловење на површината на водата, и во некои случаи, нуркање во плитката вода. Фамилијата содржи околу 140 вида, сместени во 40 рода. Претежно се хранат со растенија и се моногамни. Пет вида исчезнале до 1600 година, а на многу видови им се заканува изумирање.
 
==Опис==
ПаткитеПајките, гуските и лебедите се мали до големи птици, со големо и долгнавесто тело.<ref name ="HBW"/> Големината се движи од 26,5 cm долга и 164 грама тешка, најмалата; до 183 cm долга и 17,2 килогарми тешка, најголемата. Крилата им се кратки и заострени, поткрепени со силни мускули кои брзо ги движат при летање. Типично, имаат долг врат, иако должината варира кај различните видови. Нозете им се кратки, силни и сместени назад на телото. За разлика од другите слични фамилии кои живеат на вода, како [[Морски нуркачи|морските нуркачи]] и [[нуркачи]]те, паткитепајките се подобри во одењето по земја. Тие имаат прсти поврзани со ципа, кои им служат за пливање. Клуновите им се од мек кератин, со тенка, чувствителна линија од кожа на врвот.<ref name ="HBW"/>
Пердувите им се такви што лесно ја лизгаат водата од нив. Повеќето од паткитепајките покажуваат [[полов диморфизам]], односно, мажјаците се покрупни и со посветли и поживи бои од женките. Овие птици се огласуваат со разни звуци, како: квакање, грачење, гровтање, трубење, и гласот на женките е подлабок од на мажјаците. <ref name="Todd"/>
 
==Размножување==
ПаткитеПајките се претежно сезонски моногамни птици. Поголемиот дел, обично помалите, се со еден партнер само една сезона на парење, а поголемите, како гуските и лебедите, живеат со истиот партнер повеќе години.
Овие птици се карактеристични, и се една од ретките фамилии кои имаат [[пенис]];<ref name=McCracken/> а повеќето видови се адаптирани за [[копулација]] само во вода. Конструираат едноставни гнезда со материјал кој им е најдостапен, и најчесто само женките ги лежат јајцата. Младенчињата се раѓаат оформени, способни веднаш сами да се хранат.<ref name="Todd" />
 
Пердувите од овие птици, порано, а и денес, се употребуваат за полнење перници, душеци, вреќи за спиење и палта.
 
==ПаткитеПајките како тема во уметноста и во популарната култура==
* „Училиште за патки“пајки“ ([[српски]]: ''Пачја школа'') - песна на српскиот поет [[Јован Јовановиќ-Змај]].<ref>Јован Јовановиħ Змај, ''Краљевина Лаждишажди''. Београд: Просвета, 1963, стр. 59-60.</ref>
 
==Систематизација==
===Потфамилии и родови===
* '''Потфамилија: Dendrocygninae'''
** ''Род: Dendrocygna'', свиркачки паткипајки (8 вида)
* '''Потфамилија: Thalassorninae'''
** ''Род: Thalassornis'' (еден вид во Африка)
** ''Род: Thambetochen''
** ''Род: Ptaiochen''
* '''Потфамилија: Aythyinae''', нуркачки паткипајки
** ''Род: Netta''
** ''Род: Aythya''
* '''Потфамилија: Merginae''', морски паткипајки
** ''Род: Chendytes''
** ''Род:Polysticta''
** ''Род: Somateria''
*[http://ibc.lynxeds.com/family/ducks-geese-swans-anatidae Видеа] на Internet Bird Collection
*[http://www.xeno-canto.org/browse.php?query=anatidae Звуци] на xeno-canto collection
*[http://www.stampsbook.org/subject/Duck.html Поштенски марки] – Поштенски марки со паткипајки, гуски и лебеди
 
{{Нормативна контрола}}
Анонимен корисник