Разлика помеѓу преработките на „Хеминформатика“

Одземени 9 бајти ,  пред 10 месеци
с
Замена со тековен назив на предлошка, replaced: цитирано списание → наведено списание (2) using AWB
(embed {{Нормативна контрола}} with Wikidata information)
с (Замена со тековен назив на предлошка, replaced: цитирано списание → наведено списание (2) using AWB)
 
'''Хеминформатиката''', позната и како ''хемоинформатика'' или ''хемиска информатика'' (англиски термини ''chemoinformatics'', ''cheminformatics'', ''chemical informatics'' и ''chemiinformatics'') по дефиниција претставува употреба на компјутерски и информатички техники за решавање на голем број на проблеми на полето на хемијата. Ваквите in slilico техники во голема мерка се користат во фармацевтските фирми во раните фази од процесот на дизајна на нови лекови. Овие методи може во голема мерка да се користат и во другите области на хемијата за решавање на хемиски проблеми од различен карактер.
 
 
== Историја ==
 
Терминот хеминформатика е дефиниран од страна на F.K. Brown<ref name="Brown_1998">{{цитиранонаведено списание | author = F.K. Brown | title = Chapter 35. Chemoinformatics: What is it and How does it Impact Drug Discovery | journal = Annual Reports in Med. Chem. | year = 1998 | volume = 33 | pages = 375 | doi = 10.1016/S0065-7743(08)61100-8}}</ref><ref>{{цитиранонаведено списание | author = Brown, Frank | title = Editorial Opinion: Chemoinformatics – a ten year update | journal = [[Current Opinion in Drug Discovery & Development]]| year = 2005 | volume = 8 | issue = 3 | pages = 296–302}}</ref> во 1998 година на следниот начин:
 
<blockquote>
Хеминформатиката претставува употреба на изворите на информации за трансформација на податоците во информации и на информациите во знаење со намера побрзо да се добијат повеќе информации за изнаоѓање на супстанци кои би можело да се користат во при развојот на нови лекови.
</blockquote>
 
 
== Основи ==
 
Хеминформатиката во себе ги комбинира сознанијата и алатките кои се користат во хемијата и информатиката. На пример во теоријата на хемиски графови и пребарување низ хемискиот простор (се претпоставува дека хемискиот простор содржи најмалку 10<sup>60</sup> молекули). Дел од алгоритмите кои се користат во [[хеминформатика]]тахеминформатиката исто така се користат и во [[хемометрија]]та.
 
Хеминформатиката во себе ги комбинира сознанијата и алатките кои се користат во хемијата и информатиката. На пример во теоријата на хемиски графови и пребарување низ хемискиот простор (се претпоставува дека хемискиот простор содржи најмалку 10<sup>60</sup> молекули). Дел од алгоритмите кои се користат во [[хеминформатика]]та исто така се користат и во [[хемометрија]]та.
 
== Примена ==
* [http://www-ucc.ch.cam.ac.uk/ Cheminformatics research at the Unilever Centre for Molecular Informatics, Cambridge, UK]
* [http://daniel.iut.univ-metz.fr/yachs YACHS Yet Another CHemistry Summarizer, Laboratoire Informatique d'Avignon LIA, France]
* [http://www.novamechanics.com/ Cheminformatics research at NovaMechanics Cyprus]
 
{{Technology-footer}}
 
{{Нормативна контрола}}
 
[[Категорија:Хеминформатика| ]]
[[Категорија:Хемија]]