Разлика помеѓу преработките на „Мисија на Апостол Павле во Македонија“

с
Отповикани уредувањата на 77.28.9.177 (разговор), враќајќи на последната преработка на Bjankuloski06
(ок)
с (Отповикани уредувањата на 77.28.9.177 (разговор), враќајќи на последната преработка на Bjankuloski06)
Ознака: Отповикување
[[Христијанство]]то во [[Македонија (регион)|Македонија]] започнало да се проповеда уште во [[Рано христијанство|апостолско време]]. По прифаќањето на христијанството, [[апостол Павле]] станал првиот проповедник на новото месијанско учење при своите мисионерски патувања. Апостол Павле, за време на својата мисионерска дејност, спровел повеќе мисионерски и благовеснички патувања, во текот на коишто тој го проповедал меѓу еврејското и паганското население.
 
Апостол Павле во [[Македонија]] бил четири патичетирипати. При второто мисионерско патување, во [[50]] или [[51]] година ги формирал црквите во [[Филипи]], [[Солун]] и [[Бер]] (Дела 16,9-17,14). 2). При своето третото мисионерско патување, во [[57]] година, посетувајќи ги вторпат истите места. Заедно со Лука ја крстосувал Македонија, проповедајќи го Евангелието низ сите македонски градови до [[Илирик]] и до источниот брег на [[Јадранското Море]]. Во тоа време, во Македонија, го напишал и го испратил Второто послание до Коринтјаните (Дела 20,1; 2. Кор. 2, 12-13; 2. Кор 7,5-9; Рим 15,19; Дела 20,2). 3) Во [[58]] година минал по третпат низ Македонија, враќајќи се кон [[Ерусалим]] и ги посетил градовите по обратен ред: Бер, Солун, Филипи (Дела 20,3-6). 4) И, четврти пат, кога од Македонија го напишал и испратил Првото послание до Тимотеја, во 64/65 година (1. Тим. 1,3).
 
== Патувања ==