Елемент (математика): Разлика помеѓу преработките

с
Замена со тековен назив на предлошка, replaced: цитирана книга → наведена книга (2) using AWB
с (Отстрането уредувањето на 82.214.114.199 (разговор), вратено на последната верзија на Bjankuloski06)
с (Замена со тековен назив на предлошка, replaced: цитирана книга → наведена книга (2) using AWB)
 
Самите множества можат да бидат елементи. На пример, имаме множество ''B''&nbsp;=&nbsp;{1,&nbsp;2,&nbsp;{3,&nbsp;4}<nowiki>}</nowiki>. Елементите на ''B'' ''не'' се 1, 2, 3 и &nbsp;4, туку ''B'' има само три елемента: 1, 2 и множеството {3,&nbsp;4}.
 
Елемент на едно множество може да биде било што. На пример, ''C''&nbsp;=&nbsp;{&nbsp;црвена,&nbsp;зелена,&nbsp;сина&nbsp;} е множеството чиишто елементи се боите црвена, зелена и сина. Множеството без ниеден елемент се нарекува [[празно множество]] (се запишува со „{}“ или „<math>\varnothing</math>“).<ref>{{цитирананаведена книга|last=Андреевски|first=Венцислав П.|title=Прирачник за математички поими и формули|publisher=Винсент графика|location=Скопје|date=2007|pages=24|chapter=1. Елементи на теоријата за множества|isbn=978-9989-2474-4-6}}</ref>
 
== Запишување и терминологија ==
:<math>x \in A \, </math>
 
велиме дека „''x'' е елемент на&nbsp;''A''“. Истоветни изрази се: „''x'' е член на&nbsp;''A''“, „''x'' припаѓа на&nbsp;''A''“, „<math>x</math> е во&nbsp;''A''“ и „''x'' лежи во&nbsp;''A''“. Во употреба се и изразите „''A'' го содржи ''x''“ и „''A'' го вклучува ''x''“, но некои автори ги користат со значење „''x'' е [[подмножество]] на&nbsp;''A''“.<ref>{{цитирананаведена книга |author = Eric Schechter |title= Handbook of Analysis and Its Foundations |publisher= Academic Press |year= 1997|isbn= 0-12-622760-8 }} стр. 12</ref>
 
[[Наредба (информатика)|Наредбата]] за овој симбол во [[означувачки јазик|означувачкиот јазик]] [[LaTeX]] е „\in“.
* Paul R. Halmos 1960, ''Naive Set Theory'', Springer-Verlag, NY, ISBN 0-387-90092-6.
* Patrick Suppes 1960, 1972, ''Axiomatic Set Theory'', Dover Publications, Inc. NY, ISBN 0-486-61630-4.
 
 
{{логика}}