Разлика помеѓу преработките на „Хемија“

Одземени 3 бајти ,  пред 9 месеци
с
Замена со тековен назив на предлошка, replaced: цитирана книга → наведена книга (5) using AWB
с (Замена со тековен назив на предлошка, replaced: цитирана книга → наведена книга (5) using AWB)
[[Податотека:Chemicals in flasks.jpg|thumb|right|Хемијата претставува наука која се занимава со изучување на составот, структурата и својствата на [[материја]]та, како и промените на кои е подложена за време на [[хемиска реакција|хемиските реакции]].]]
 
[['''Хемија]]'''та е [[природна наука]] што се занимава со проучување на структурата и својствата на [[материја]]та, како и промените кои настануваат при хемиските реакции<ref>[http://dictionary.reference.com/browse/Chemistry Chemistry]. (n.d.). Merriam-Webster's Medical Dictionary. пристапено на: [[19 август]], [[2007]].</ref>. Хемијата претставува физичка наука која ги изучува различните типови на [[атом]]и, молекули, [[кристал]]и и други типови на агрегати изолирани или во меѓусебни интеракции кои во себе ги вклучуваат концептите за [[енергија]] и [[ентропија]] во [[хемиски процеси|хемиските процеси]]. Модерната хемија еволуирала од [[алхемијa]]та.
 
== Основни концепти во хемијата ==
{{main|Атом}}
[[Податотека:Atom.png|thumb|Елементарни честички во атом од хелиум: два електрона (жолти) кои се околу јадрото, во електронската обвивка; протони (црвени) и два неутрона (зелени), кои се наоѓаат во јадрото на атомот.]]
Во [[физика]]та и [[хемија]]тахемијата, '''атомот''' претставува најмала структурна честичка на секој [[хемиски елемент]] (со тоа и на [[материја]]та) што ги има неговите карактеристични својства. Секој атом се состои од [[атомско јадро]] и [[електронска обвивка]]. Атомот се состои од неколку типови на [[Елементарна честичка|елементарни честички]]. Во јадрото се наоѓаат неутралните [[неутрон]]и и позитивно наелектризираните [[протон]]и (или ''позитрони''), додека во електронската обвивка се наоѓаат негативно наелектризираните [[електрон]]и. [[Елементарна честичка|Елементарни честички]] од кои е изграден атомот играат голема улога при дефинирањето на својствата на атомите, како и при нивното [[Хемиска врска|поврзување]] со други атоми од ист или различен [[хемиски елемент]].
 
=== Хемиски елемент ===
=== Молекула ===
{{main|Молекула}}
Во хемијата под поимот молекула се подразбира доволно стабилна, електронеутрална група која се состои од најмалку два атоми кои на точно определен начин се поврзани меѓу себе со [[хемиска врска]]<ref name="iupac">{{GoldBookRef|title=molecule|url=http://goldbook.iupac.org/M04002.html|year=1994}}</ref><ref>{{цитирананаведена книга|author=Pauling, Linus |title=General Chemistry|location=New York | publisher=Dover Publications, Inc.|year=1970|isbn=0-486-65622-5}}<br /> {{цитирананаведена книга| author=Ebbin, Darrell, D. |title=General Chemistry, 3th Ed.|location=Boston | publisher=Houghton Mifflin Co.|year=1990|isbn=0-395-43302-9}}<br />{{цитирананаведена книга|author=Brown, T.L. |title=Chemistry – the Central Science, 9th Ed.|location=New Jersey | publisher=Prentice Hall|year=2003|isbn=0-13-066997-0}}<br />{{цитирананаведена книга|author=Chang, Raymond |title=Chemistry, 6th Ed.|location=New York | publisher=McGraw Hill|year=1998|isbn=0-07-115221-0}}<br />{{цитирананаведена книга|author=Zumdahl, Steven S. |title= Chemistry, 4th ed.|location= Boston |publisher= Houghton Mifflin|year= 1997|isbn=0-669-41794-7}}</ref>.
 
=== Јони и соли ===
# [[аналитичка хемија|аналитичката хемија]] се занимава со анализа на примероци за да се добијат сознанија за хемискиот состав и за структурата на материјата.
 
Брзиот развој на науката се почесто доведува до развој на гранични дисциплини помеѓу хемијата и други науки (физика, медицина и др.).
 
==Хемијата како мотив во уметноста и во популарната култура==
== Наводи ==
{{наводи}}
 
 
{{Гранки на хемијата}}
 
{{Нормативна контрола}}
 
[[Категорија:Хемија| ]]
[[Категорија:Природни науки]]