Разлика помеѓу преработките на „Македонска знаковна азбука“

с
Замена со тековен назив на предлошка, replaced: цитирана веб страница → Наведена мрежна страница using AWB
с (Замена со тековен назив на предлошка, replaced: цитирана веб страница → Наведена мрежна страница using AWB)
 
{{Македонски јазик}}
'''Македонската знаковна азбука''' е азбука со која се служи [[Македонски знаковен јазик|македонскиот знаковен јазик]]. Азбуката се состои од 31 знак што е еднакво на 31 глас во [[македонскиот јазик]]. Секоја буква има посебен знак и со нив се изразуваат основните елементи на знаковниот јазик. Карактеристично за знаковната збука е тоа што таа има два вида, односно знаковна азбука со една рака и знаковна азбука со две раце. <ref name="азбука"/>
 
== Азбука ==
 
=== Азбука со две раце ===
Знаците за буквите претставени со две раце се<ref name="азбука">{{цитиранаНаведена вебмрежна страница|url=http://www.deafmkd.org.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=58&Itemid=83&lang=mk|title=Знаковната македонска азбука на страницата на НСГНМ|accessdate=2010-10-14}}</ref>:
[[File:Dvoracna makedonska znakovna azbuka.jpg|center|Македонска знаковна азбука со две раце.]]