Разлика помеѓу преработките на „Нептун (митологија)“

Нема измена во големината ,  пред 6 месеци
с
Јазична исправка, replaced: лоциран → сместен (2) using AWB
с (→‎Етимологија: Јазична исправка, replaced: индо-европските → индоевропските using AWB)
с (Јазична исправка, replaced: лоциран → сместен (2) using AWB)
Не постои таква директна конекција во Рим. Нептун не покажува никаков директен коњски карактер или поврзаност.
 
Тоа бил римскиот бог Консус кој има поврзаност со коњи: неговиот подземен олтар бил лоцирансместен во долината на ''Circus Maximus'' во подножјето на Палатин, местото на коњски трки. На денот на неговиот летен фестивал (21 август), на ''Consualia aestiva'', било вообичаено да се донесат во поворка коњи и маски крунисани со цвеќиња и потоа да се задржат коњските трки во циркусот. Се чинело дека овие игри имаат селски карактер: тие го означуваа крајот на годишниот земјоделски циклус, кога жетвата беше завршена. Според преданието, оваа прогода беше избрана за да изврши киднапирање на Сабинските (и Латински) жени. Епизодата може да има одраз на традиционалната сексуална лиценца за такви прилики. На тој ден ''flamen Quirinalis'' и калуѓерки девици биле жртвувани на подземниот олтар на Консус. Фактот дека двата фестивала на ''Consus'' следеа по еднаков интервал од четири дена од двата фестивала на ''Ops (Opeconsivia'' на 25 август и ''Opalia'' на 19 декември) сведочи за строгиот однос помеѓу двете божества, како однесување за наградување на земјоделството, или во терминологијата на Думецил на третата функција. Овој факт покажува радикално различна симболична вредност на коњ во теологијата на Посејдон и таа на Консус.
 
Можеби под влијание на Посејдон ''Ίππιος'' Консус бил реинтерпертиран како ''Neptunus equestris'' и за неговиот подземен жртвеник, кој исто така се идентификува со Посејдон ''Ένοσίχθω''ν. Архаичниот и таинствен карактер на неговиот култ, кој бара откопување на олтарот, се знаци на голема антика на ова божество и на неговиот хтонски карактер. Тој секако бил божество на аграрната обилност и на плодноста. Думецил го толкува неговото име како изведено од ''condere''. крие, зачувано како вербална именката во-u паралелно на Санкус и Јанус, што значи бог на складирани зрна.
На огледало од Тусканија (ES 1. 76) ''Nethuns'' е претставен додека зборував со ''Uśil'' (Сонцето) и ''Thesan'' (божицата на Зората). ''Nethun''s е на левата страна, седи, држи ''Trident'' со два краја во десната рака, а неговата лева рака е подигната во став на давање на инструкции, ''Uśil'' стои во центарот на сликата, држејќи го во десната рака лакот на ''Aplu, и Thesa''n е на десната страна, со десната рака врз рамото на ''Uśil'' : двајцата богови гледаат насочени во слушање на ''Nethuns''-овите зборови. Идентификација на ''Uśil'' со ''Aplu'' (и неговата поврзаност со ''Nethuns'') е дополнително истакната од демонот ''anguiped'' кој држи два делфина. Сцената ги нагласува идентитетите и асоцијацијата на ''Nethuns и Aplu'' (тука идентификуван како ''Uśil'') како главени божества од световното царство и животниот циклус. ''Thesan и Uśil-Aplu'', кој е идентификуван со Сури (''Soranus Pater'', богот на подземното Сонце) за да се разјасни минливиот карактер на световниот живот. Здружувањето на ''Nethuns и Uśil-Aplu'' е во согласност со една верзија на теоријата на Етрурскиот Пенат.
 
Во описот на Небесата на Мартиан Капела, Нептун се наоѓа во регионот Х заедно со ''Lar Omnium Cunctalis'' (на сите), Неверита и Консус. Присуството на ''Lar Omnium Cunctalis'' може да биде поврзано со теологијата на Нептун како бог на плодноста, вклучувајки го и човекот, а Неверита е теоним добиен од архаична форма на ''Nereus и Nereid,'' пред падот на ''digamm''a. Поставувањето на Нептун од Мартиан е полно со прашања: според редоследот на главните три богови тој треба да биде лоцирансместен во регионот II, (Јупитер е навистина во регионот I и Плутон во регионот III). Сепак во регионот II можат да се најдат две божества поврзани со Нептун, имено Фонс и Лумфае. Стивен Веинсток претпоставува дека додека Јупитер е присутен во секој од првите три региони, во секој под различни аспекти поврзани со карактерот на самиот регион, Нептун треба првично да се наоѓа во вториот, што е посведочено со присуството на Фонс и Лумфае, и Плутон во третиот. Причината за поместување на Нептун во регионот Х останува нејасна, но може да се посочи на второто појавување на тријади во третиот квартал, кој се изедначил со локацијата на Нет во случај 7 на ''Liver''. Тоа е, сепак, во согласност со колокацијата во третиот квадрант на божества директно поврзани со човечкиот свет.
 
Блох го забележува можниот хтонски карактер и построгата врска на Nethuns со Посејдон, на кои би алудирале серии на околности, особено поради фактот дека тој бил меѓу четирите богови (Јупитер, Сатурн, Нептун и Телус во редослед) жреците ова го прикажале како потребна политика на смирување за чудото кое се однесува на ''De haruspicum responso 20'', од Цицерон ,односно звук на напукнување што се смета дека доаѓа од подземјето во ''ager latiniensis''.