Разлика помеѓу преработките на „Брза храна“

Нема измена во големината ,  пред 8 месеци
с
→‎Индустријата на брза храна: Јазична исправка, replaced: лоциран → сместен (2) using AWB
с (Јазична исправка, replaced: лоцирани → сместени using AWB)
с (→‎Индустријата на брза храна: Јазична исправка, replaced: лоциран → сместен (2) using AWB)
Само во Соединетите Американски Држави во 2012 година на брза храна биле потрошени околу 160 милијарди американски долари (во споредба со 1970 година, кога потрошувачката изнесувала 6 милијарди американски долари).<ref>{{cite web|url=http://www.franchisehelp.com/industry-reports/fast-food-industry-report|title=Fast Food Industry Analysis 2015 - Cost & Trends|publisher=|accessdate=May 24, 2015}}</ref><ref name="Schlosser000">{{cite book | title = Fast Food Nation: The Dark Side of the All-American Meal | first = Eric | last = Schlosser | publisher = Houghton Mifflin Books | year = 2001 | isbn = 0-395-97789-4 }}</ref>
 
Во 2006 година, порастот на глобалниот пазар за брза храна порасна за 4,8% и со тоа достигна вредост од 102,4 милијарди фунти.<ref>{{cite web|url=http://ourlife.org.uk/silo/files/takeaways-factsheet.pdf |title=Our Life Policy Research Notes on takeaways - The UK fast-food market |accessdate=July 28, 2012 |deadurl=yes |archiveurl=https://web.archive.org/web/20130114222613/http://ourlife.org.uk/silo/files/takeaways-factsheet.pdf |archivedate=January 14, 2013 |df=mdy }}</ref> Само во Индија, индустријата за брза храна расте за 41% годишно.<ref>{{cite web|url=http://www.worldwatch.org|title=Worldwatch Institute}}</ref> [[Мекдоналдс]] е лоцирансместен во 126 држави и на 6 континенти.<ref>{{cite web|url=http://www.bbc.co.uk/worldservice/specials/1616_fastfood/|title=The Fast Food Factory}}</ref> Најголемиот Мекдоналдс ресторан во светот се наоѓа во [[Орландо]], САД.<ref>{{cite web|url=http://www.vacationsmadeeasy.com/OrlandoFL/pointsOfInterest/WorldsLargestMcDonaldsinOrlandoFL.cfm|title=World's Largest McDonald's in Orlando, FL|publisher=|accessdate=May 24, 2015}}</ref>
 
Има голем број на ресторани за брза храна низ светот. [[Бургер Кинг]] има повеќе од 11.000 ресторани во повеќе од 65 држави. KFC е лоцирансместен во повеќе од 25 држави. Сабвеј е еден од рестораните кој што најбрзо се развил. Од мај 2009 година, во повеќе од 90 држави се изградени приближно 39.129 ресторани. [[Пица Хат]] (Pizza Hut) се наоѓа во над 97 земји, од кои 100 локации се наоѓаат во [[Кина]]. „Тако Бел“ (Taco Bell) брои 278 ресторани сместени во 14 земји, без Соедиентите Американски Држави.
 
==Критика==