Полуспроводник: Разлика помеѓу преработките

Нема измена во големината ,  пред 2 години
с
→‎Кристална структура на полуспроводниците: Јазична исправка, replaced: лоцирани → сместени using AWB
с (Правописна исправка, replaced: честици → честички (2) using AWB)
с (→‎Кристална структура на полуспроводниците: Јазична исправка, replaced: лоцирани → сместени using AWB)
 
==Кристална структура на полуспроводниците==
Кога атомите ќе се приближат на блиско растојание, тие се поврзуваат и формираат стабилно цврсто тело, со врски помеѓу соседните атоми. Кај полуспроводникот, тенденцијата на секој атом да формира пополнета надворешна електронска лушпа е задоволена со помош на ковалентна врска. Соседните атоми ги делат електроните како заеднички и се лоциранисместени најмногу во зоната помеѓу атомите. Ова ковалентно поврзување може да се изведе квантитативно со помош на квантната механика, со решавање на Шредингеровата равенка. Се добиваат високи вредности за |ψ|2¬ на средината помеѓу јадрата, што значи дека постои голема веројатност поврзувачките електрони да се наоѓаат таму.
Елементите кои се основни полуспроводнички материјали формираат ковалентни врски. Овие ковалентни кристали се карактеризираат со сјај и тврдина затоа што соседните атоми мора да го задржат правилниот просторен распоред, бидејќи врските се строго насочени по линијата што ги поврзува атомите, како и заради големата јачина на парното електронско поврзување.
Најважни елементарни полуспроводници се во IV група на периодниот систем: [[јаглерод]] C6 (2p2), [[силициум]] Si14 (3p2), [[германиум]] Ge32 (4p2) и [[калај]] Sn50 (5p2). Елементите во соседните колони B, P, As, Sb, S, Se, Te, I, исто, повеќе или помалку, имаат некои полуспроводнички особини.