Разлика помеѓу преработките на „Начело на неопределеност“

Нема измена во големината ,  пред 2 месеци
с
→‎Вовед: Јазична исправка, replaced: лоцирани → сместени using AWB
с (→‎top: Правописна исправка, replaced: прв пат → првпат using AWB)
с (→‎Вовед: Јазична исправка, replaced: лоцирани → сместени using AWB)
Како фундаментално ограничување , повисоко ниво на описна на универзумот мора да случат подоцна во описите на квантната механика која ги вклучува Хајзенберговите неизвесни врски . Сепак, луѓето не формираат интуитивно разбираање на овој неизвесен начело во секојдневниот живот. Ова е заради тоа што ограничувањето не е очигледно во макроскопските скали на секојдневното искуство . Значи може да биде корисно да се демонстрира како е интегрирано во полесно разбирачки физички ситуации .Две алтернативни концептуализации на квантната физика може да бидат проучени со цел демострирање на клучната улога која ја игра неизвесниот начело.[[Бранова механика|Бранова механичка]] слика на неизвесниот начело обезбедува повизуелно интуитивна демонстрација  и понекогаш по апстракна :  [[матричната механичка]] слика се спроведува за демонстрирање на неизвесниот начело кој е лесно генерализиран за да го покрие мноштвото на физички контексти .
 
Математички , во брановидната механика , во неизвесните релации помѓеу местото и времето произлегува бидејки изразувањето на брановидната функција во две [[корестондирачки бази]] во [[Хилбертов простор]] се [[Фуриеви трансформации]] од еден во друг. Нула функцијата и Фуриер трансформациите не можат да бидат остро лоциранисместени . Слична замена помеѓу варијансите на Фуриер конјугатите произлегува во сите системи подвлечено во анализата на фуриер, на пр во звучните бранови. Чист тон е [[остар врв]] во единечната фрекфенција додека Фуриевата трансформација го дава обликот на звучниот бран во временскиот домен , кој е комплетно делокализирн синусен бран .Во квантната механика , две клучни точки се дека позицијата на честичките ја зема формата на конкретниот бран а времето е негова Фуриева коњугација , обезбедено од Бројовата врска p = hk , каде к е [[Бранов број|брановиот број]].
 
Во [[Матрична механика|матричната механика]] математичкиот запис на квантната механика , со кој пар на некомутирачки автододавачки оператори преставувајки ги набљудувањата кои се предмет на слични непознати гранични вредности. Состојбите се претставени бранови функции за одредени измерени вредности . На пример , доколку е извршено определено мерење на променливата А, тогаш системот е воопределенаојба Ф на тоа набљудување . Сепак , одредена одредена на набљудуваното А треба да биде состојба во друго набљудувано Б , така што нема уникатни поврзани мерења за тоа , како што системот не е во состојба на тоа набљудување.