Екипа: Разлика помеѓу преработките

[проверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
с Отстрането уредувањето на 89.205.104.159 (разговор), вратено на последната верзија на KasparBot
с Јазична исправка, replaced: лоцирани → сместени using AWB
Ред 3:
[[Податотека:Team work.jpg|thumb|300px|Тим во работна атмосфера]]
'''Тим''' е група на луѓе кои се стремат заедно кон иста цел. Тимовите се соодветни за извршување на задачи кои имаат висока комплексност и многу меѓузависни подзадачи.
Не сите групи се тимови. <ref>http://www.1000ventures.com/business_guide/crosscuttings/team_main.html </ref> Тимот е група која што е меѓусебно зависна и одговорна за целокупната изведба. Една група се квалификува како тим само доколку сите членови се фокусирани на меѓусебно помагање за да ја достигнат заедничката цел. Ова не значи дека индивидуата повеќе не е значајна, но значи дека ефективна и ефикасна тимска работа оди подалеку од индивидуални достигнувања. <ref>http://www.ndt-ed.org/TeachingResources/ClassroomTips/Teamwork.htm </ref>
Тимовите вообичаено имаат членови со комплементарни вештини кои генерираат синергија низ координиран напор кој дозволува на секој член да ги максимизира своите силни и да ги минимизира своите слаби страни.
 
Ред 9:
 
== Големина и состав на тим ==
Големината и составот на тимот влијаат на [[Процес|процеситепроцес]]ите и исходите на истиот. Оптималната големина (и состав) на тим е тема на дебати и ќе варира во зависност од задачата која треба да се постави.
Според некои студии, за решавање на проблеми оптималната големина на групите е четири членови. Други задачи бараат тим со оптимална големина од 5 до 12 поединци. Помалку од 5 членови резултира со намалени [[Перспектива|перспективи]] и скратена креативност. Доколку пак има повеќе од 12 членови, тоа би можело да резултира со зголемен [[конфликт]] и зголемена можност за формирање на подгрупи.
[http://en.wikipedia.org/wiki/David_Cooperrider David Cooperrider] предлага дека колку е поголема групата, толку подобро. Ова е поради тоа што поголема група е способна да ги согледа грижите на целиот [[систем]]. Така, додека голем тим може да биде помалку ефективен во изведба на одредена задача, Cooperider предлага дека треба да се земе предвид важноста на таа задача бидејќи пред да се одлучи дали тимот е ефективен или не, најпрво треба да се идентификува она што треба да се постигне.
Ред 31:
 
=== Самоуправувачка екипа ===
Вообичаено менаџер дејствува како лидер на тимот и е одговорен за дефинирање на целите, методите и функционирањето на тимот. Хиерархискате модели на контрола најчесто не се најдобри за справување со внатрешните зависности и конфликти помеѓу различни делови на една организација. Самоуправувачките тимови користат јасни граници за да созадат слобода и чувство на одговорност на ефикасен начин. <ref>Ken Blanchard. pg 7. "Go Team! Take your team to the Next Level." Berret-Koehler publishing Inc. SanFrancisco, CA. 2005</ref>
 
=== Проектен тим ===
Тим кој постои на однапред дефинирано време, и за одделна конкретно дефинирана цел.
 
=== Виртуелен тим ===
Виртуелен тим претставува група на луѓе кои работат завсжисно еден од друг, со заедничка цел, низ просторот, времето и организациските ограничувања, користејки технологија да комуницираат и соработуваат. Виртуелни тимови можат да бидат лоциранисместени низ една земја или светот воопшто, ретко се сретнуваат лице во лице и вклучуваат членови од различни култури. <ref>Kimble et al. (2000) Effective Virtual Teams through Communities of Practice (Department of Management Science Research Paper Series, 00/9), University of Strathclyde, Strathclyde, UK, 2000.</ref>
 
=== Интердисциплинарни и мултидисциплинарни тимови ===
'''Мултидисциплинарни тимови''' вклучуваат неколку професионалци кои независно третираат неколку сегменти на проблемот, фокусирајќи се на сегментот кој е нивна специјалност. Проблемите кои се третираат може но и не мора да се поврзани со другите проблеми на кои се фокусирани останатите членови на тимот. Кај '''интердисциплинарни тимови''', чести се промените во улогите на членовите од суштинскиот тим, кои можат да преземат задачи обично исполнети од други членови на тимот. <ref>Ferrell, Betty; Nessa Coyle (2006). Textbook of Palliative Nursing (2 ed.). Oxford University Press US. p. 35. ISBN 0-19-517549-2</ref>
 
== Тимска работа ==
Тимска работа е заедничко дејствие на група луѓе во која секоја индивидуа ги подредува своите индивидуални интереси и мислења на единството и ефикасноста на групата. Негување на тимската работа подразбира креирање на работна култура која ја вреднува соработката. Луѓето кои живеат и функционираат во околина која охрабрува тимска работа веруваат дека размислувањето, планирањето, одлуките и дејствијата се подобри кога се направени кооперативно. Поединците веруваат и ја асимилираат идејата дека "ниту еден од нас не е добар колку сите ние заедно". <ref> http://humanresources.about.com/od/managementbooks/tp/little_books.htm </ref>
 
=== Примена ===
Ред 50:
== Тим билдинг ==
 
Тим билдинг опфаќа широк спектар на активности, вообичаено во деловен контекст, за подобрување на изведбата на тимот. Тим Билдингот може да се постигне преку широк спектар на практики, почнувајќи од обични вежби за зближување до комплексни симулации и повеќе дневни тим билдинг одмори дизајнирани да изградат тим (вклучувајќи оценување на групата и игри за групна динамика), и вообичаено спагаат некаде помеѓу. Генерално спаѓа помеѓу теорија и пракса на организациски развој, но истотака може да важи и за спортски тимови, училишни групи, и други контексти. Тим Билдингот не треба да се замени со поимот рекреација на тимот кој се состои од активности за тимови кои се строго рекреативни. Тим Билдинг е важен фактор во било која околина, а неговиот фокус и специјалност е да го извади на виделина најдоброто во римот како би се осигурало саморазвивање, позитивна комуникација, лидерски вештини и способноста да се работи блиску како тим за да се реши одреден проблем.
 
Работините околини имаат тенденција да се фокусираат на индивидуалци и лични цели, а со помош на наградии признанија се израмнуваат достигнувањата на индивидуални вработени. [http://humanresources.about.com/od/involvementteams/a/team one stop.htm "Како да се создава ефективни тимови е предизвик во секоја организација"]. Тим билдинг може да се однесува и на процесот на селекција или создавање на тим од почеток.
Ред 69:
'''Што се тим билдинг вежби и каква е нивната намена?'''
 
Тим Билдинг вежбите се состојат од најразлични задачи дизајнирани да ги развијат членовите на групата и нивната способност ефективно да работат заедно. Постојат многу типови на тим билдинг активности кои опфаќаат од детски игри до игри кои вклучуваат комплексни задачи и се дизајнирани за специфични потреби. Постојат и покомплексни вежби кои се состојат од повеќе вежби кои траат повеќе од еден ден. Целта на Тим Билдинг активностите е да им се помогне на тимовите да станат кохезивни единици на индивидуалци кои можат да работат и заедно да извршуваат задачи.
 
'''Кој има придобивки од тим билдинг задачите?'''
Ред 85:
 
{{Нормативна контрола}}
 
[[Категорија:Општествени групи]]
Преземено од „https://mk.wikipedia.org/wiki/Екипа