Роберт Опенхајмер: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][непроверена преработка]
(Роберт Опенхајмер)
 
== '''Опенхајмер Роберт''' ==
 
----
 
Опенхајмер Роберт (Oppenheimer Robert, 1904-1967),северноамерикански физичар, професор на Универзитетот во Калифорнија (до 1942).Повеќе години се занимавал со експерименти и имал повеќе пронајдоци на полето на атомската физика.Негов пронајдок е Опенхајмер-Филипсова реакција.На покана на Министерството за одбрана на САД го напушта Универзитетот (1942)и зема водечка улога во решавањето на проблемите на градењето на првата атомска бомба. До 1945 година бил директор на лабораторијата за изградба на атомска бомба во Лос Алмос, кога Министерството за одбрана му доверило да работи на проектот за примена на атомската енергија во воени цели. Од 1953 под сомнение дека одржува врски со комунистите оневозможена му е понатамошна работа на атомските пронајдоци во САД, затоа што бил противник на произведување на хидрогенски бомби и се залагал за користење нуклеарна енергија во миротворни цели.Рехибабилитиран е во 1963 година.
9

уредувања