Разлика помеѓу преработките на „Јакоб Берцелиус“

с
→‎Право на определени пропорции: Правописна исправка, replaced: прв пат → првпат using AWB
с (→‎Право на определени пропорции: Правописна исправка, replaced: прв пат → првпат using AWB)
== Достигнувања ==
===Право на определени пропорции===
Недолго по пристигнувањето во Стокхолм, тој напишал учебник по хемија за неговите студенти по медицина, од каде започнала долгата и плодна кариера во хемијата. Во 1813 година објавил есеј за пропорциите на елементите во соединенијата. Есејот започнал со општ опис, го претставил својот нов симболизам, ги разгледал сите познати елементи, вклучувајќи табела со специфични тежини и завршил со избор на соединенија напишани во неговата нова формализација. Во 1818 година, тој составил маса со релативни атомски тежини, каде што [[кислородот]] бил поставен на 100, и во кој биле вклучени сите елементи што биле познати во тоа време. Ова дело обезбедило докази во корист на [[атомската теорија]] предложена од [[Џон Далтон]], дека неорганските хемиски соединенија се составени од атоми комбинирани во [[целобројни количини]]. Откривајќи дека атомските тежини не се целобројни множители на тежината на водород, Берзелиус, исто така, ја негирал и [[Хипотезата на Проут]] дека елементите се изградени од атоми на водород. Табелите за атомска маса на Берзелиус за прв патпрвпат биле објавени во германскиот превод на неговиот "Учебник за хемија" во 1826 година.
 
===Хемиска нотација===