Разлика помеѓу преработките на „Француско-пруска војна“

с
→‎Последици на природата од војувањето: Правописна исправка, replaced: прв пат → првпат using AWB
с (→‎Последици: Јазична исправка, replaced: Британската империја → Британската Империја using AWB)
с (→‎Последици на природата од војувањето: Правописна исправка, replaced: прв пат → првпат using AWB)
У Прусији је рат са Аустријом разоткрио све слабости не само артиљерије но и војне медицине. На савет армисјког хирурха Г . Ф Ф. Лефлера (нем. Löfler), краљ Вилхелм I од Хоенцолерна је сазвао конференцију водећих хирурга, а као резултат овога била је извршене комплетна реорганизација војно-медицинске службе. Поред тога повећани су контигенти добровољних одреда болничара.
 
Во Француско-Пруската војна точно се знаело кој хирург бил надлежен да командува со медицинските единици приклучени во секоја армија... Еден главен хирург команувал со воено-медицинските служби на цела армија. Ранетите биле евакуирани од местото. Точно оваа војна, влегла во историјата по тоа што по прв патпрвпат во некоја голема војна во која број на умраните на бојното поле бил поголем од умрените од разни болести - туфус, дизентеријa, вариола верa и сл. Дел од одговорот на ова прашање лежи во фактот дека Пруските војници, за разлика од Француските, пред војната добиле вакцина против некои болести, т.е. од вариола вере. Такао од неа се разболеле само 4835 Пруски војници, а 14178 Француски.
 
==Наводи==