Разлика помеѓу преработките на „Историја на Пиринска Македонија (1913 - 2005)“

с
Правописна исправка, replaced: прв пат → првпат (4) using AWB
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување Напредно мобилно уредување
с (Правописна исправка, replaced: прв пат → првпат (4) using AWB)
==Појава на именувањето и терминот Пиринска Македонија==
 
Употребата на термиот Пиринска Македонија за прв патпрвпат се среќава кај [[Димитар Влахов]], поточно во неговата статија „Македонските Славјани против Хитлер“, објавена во списанието „Славјане“ во [[Москва]] на [[4 септември]] [[1942]] година, а истиот термин од истиот автор повторно ќе биде употребен и во статијата „Македонскиот народ во борба за своето обединување“ што била објавена во истото списание на [[4 април]] [[1944]] година<ref name="ReferenceA">Јотевски, Васил. ''Националната афирмација на Македонците во Пиринскиот дел на Македонија 1944-1948''. ИНИ, Скопје, 1996. стр. 5</ref>. Овие изрази што ги употребил [[Димитар Влахов]] во споменатите статии, биле прифатени и „верифицирани“ како такви, во материјалите од Второто (односно Првото вонредно) заседание на [[АСНОМ]] што било одржано во [[Скопје]] од 28 - 30 декември [[1944]], при што од тогаш па се до денес ќе се задржи именувањето [[Пиринска Македонија]] и соодветно Вардарска и Егејска за останатите делови на [[Македонија (регион)|Македонија]] во науката, дневниот печат, политиката, секојдневниот живот и културата<ref>Јотевски, Васил. ''Националната афирмација на Македонците во Пиринскиот дел на Македонија 1944-1948''. ИНИ, Скопје, 1996. стр. 5<name="ReferenceA"/ref>.
 
== Македонско (Кресненско) востание ==
Уставот на [[Македонски востанички комитет|Македонскиот востанички комитет]] од [[1878]] година пишува - ''Ние востанавме како поборници на слободата. Со нашата крв што ја пролеавме по планините и горите македонски, ние служиме како македонска војска на [[Александар Македонски]] за слободата со нашата девиза: Смрт или слобода!''{{факт}}. Исто така во уставот пишува дека во [[Македонија (регион)|Македонија]] живеат христијани и муслимани [[Македонци]]{{факт}}, а се набројани и Турците, Албанците и Власите како жители на Македонија. Сличен документ, но и побитен е [[Правилник за македонската војска|Правилникот за македонската војска]] напишан од [[Димитар Поп-Георгиев Беровски]] самиот водач на востанието{{факт}}.
 
Востанието било планирано да биде општонародно македонско востание и за таа цел биле формирани чети во тетовско, велешко, скопско, леринско, костурско и други краишта во Македонија. Востанието имало и за цел по ослободувањето на Македонија, да се спроведе членот 23 од Берлинскиот мировен договор кој предвидувал автономија, односно Македонија да стане нова независна држава на [[Балкан|Балканот]]от{{факт}}.
 
== Пиринска Македонија по Балканските и меѓу двете светски војни ==
'' '''Само единствената револуционерна борба на македонскиот народ во најтесен сојуз со работниците и селаните во Бугарија, [[Кралство Југославија|Југославија]] и [[Кралство Грција|Грција]] може да доведе до победа на македонската ослободителна [[револуција]]''' ''<ref>Ташковски, м-р Драган. ''За Македонската нација''. НИК „Наша книга“, Скопје, 1976. стр.13</ref>.
 
Овие свои ставови Георги Димитров подоцна и ќе ги потврди со формулирање на следниве три точки:{{факт}}
 
1. Признавање на македонската нација како посебна словенска нација на Балканот и НР Македонија како национална држава на Македонците.
* '''1995'''
17.03. - ОМО Илинден ја обвини Бугарија пред [[Европски суд|Европскиот суд]].
Април - луѓе на ОМО Илинден прв патпрвпат се пуштени слободно до гробот на [[Јане Сандански]]. 26.07. - Четворица активисти на организацијата се уапсени при разлепување на летоци за прослава на [[Илинденското востание]] кај "Самуилова крепост". Настанот е забранет и оневозможен.[http://www.bghelsinki.org/index.php?module=resources&lg=bg&id=243]
31.10. - [[Георги Солунски]] е осуден на 2 години и 8 месеци затвор за "дръзко хулиганство". На судењето не се пуштени набљудувачи.
02.12. - Одржан е Вториот конгрес на ОМО Илинден за обединување.
28.09. - Одржан е конгрес на [[ОМО Илинден - центар]].
Во почетокот на септември двајца полицајци од Благоевград пребаруваат печатница на „Народна Волја“ и конфискуваат негативи на весникот. На почетокот на октомври во Благоевград полицајци наново пребаруваат печатницата не весник "Народна волја". Конфискувани се два материјала.[http://www.bghelsinki.org/annual/bg/bg1997.html]
 
 
* '''1998'''
 
* '''2001'''
02.10. - ЕСЧП во [[Стразбур]] прв патпрвпат ја осудува Бугарија по делото Станков и ОМО-Илинден против Бугарија.[http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?item=4&portal=hbkm&action=html&highlight=omo%20%7C%20ilinden&sessionid=11793455&skin=hudoc-pr-en] Но Бугарија не го прекинува притисокот врз Македонците.[http://www.bghelsinki.org/index.php?module=resources&lg=bg&id=262] ОМО Илинден и ОМО Илинден-ПИРИН се пуштени до горбот на Јане Сандански, но се повеќе пати провоцитани од полицијата и нејзините агенти, а Ангел Тренев е уапсен и заплашуван со парична казна.[http://www.bghelsinki.org/index.php?module=resources&lg=bg&id=262]
 
* '''2002'''
 
* '''2005'''
31.07. - ОМО Илинден одржува митинг на „[[Самуилова крепост (Ключ)|Самуилова крепост]]“, иако е забранет. Полицијата не го спречува, но ги слика сите учесници, а тројца што биле прв патпрвпат на сличен настан се повикани во полициската станица и заплашувани.
12.09. - Полицијата во Благоевград не дозволува активисти на ОМО Илинден да положат свежо цвеќе на паметникот на Гоце Делчев во градот. Полицајци одземаат четири од нивните знамиња и един постер, а подоцна и един венец со лента, демонстративно уништен на плоштадот. На Борис Павлов му е наложена парична казна. На враќање од Благоевград групата македонски активисти се нападнати от неидентифицирани лица при обид да поднесат цвеќа на един паметник во село Черниче. По нив се фрлани камења. Напаѓачите ги сокриле табличките на колата да не се гледаат. Се знае дека тоа е организирано од софијската ВМРО{{факт}}.[http://www.bghelsinki.org/index.php?module=resources&lg=bg&id=348]
Бугарија три пати е осудена од Европскиот суд за човекови права во Стразбур. 20.10. - На ОМО Илинден и Иванов против Бугарија и на ОМО Илинден - Пирин против Бугарија.[https://archive.is/20120524211532/www.echr.coe.int/Eng/Press/2005/Oct/ChamberjudgmentsUMOIlinden&Ivanov-UMOIlindenPirin&OthersvBulgaria201005.htm] 24.11. - ЕСЧП - Иванов и други против Бугарија.[http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?item=2&portal=hbkm&action=html&highlight=omo%20%7C%20ilinden&sessionid=11793455&skin=hudoc-pr-en]
== Извори ==
{{reflist|2}}
 
 
== Надворешни врски ==