Разлика помеѓу преработките на „Движење (физика)“

с
→‎Класична механика: Правописна исправка, replaced: прв пат → првпат using AWB
с (Правописна исправка, replaced: честици → честички using AWB)
с (→‎Класична механика: Правописна исправка, replaced: прв пат → првпат using AWB)
# Кога едно тело дејствува со сила '''F''' на друго тело, другото тело дејствува со сила '''-F''' на првото тело. '''F''' и '''-F''' се еднакви по јачина, но спротивни по насока.
 
Њутновите три закони на движењето, заедно со неговиот [[Њутнов закон за гравитација|универзален закон за гравитацијата]], ги објаснуваат [[Кеплерови закони|Кеплеровите закони на движење на планетите]], кои за прв патпрвпат на прецизен начин дале [[математички модел]] или сфаќање за телата што орбитираат во [[вселена]]та. Ова објаснување ги обединило движењата на вселенските тела и движењата на објектите на Земјата.
 
Подоцна класичната механика е развиена со законите на [[специјална релативност]] и [[општа релативност]] на [[Алберт Ајнштајн]]. Специјалната релативност го објаснува движењето на објектите со голема брзина, која се приближува до [[Брзина на светлината|брзината на светлината]], додека општата релативност го засега гравитациското движење на подлабоко ниво.