Разлика помеѓу преработките на „Егзотичен хадрон“

с
Правописна исправка, replaced: прв пат → првпат using AWB
с (Правописна исправка, replaced: прв пат → првпат using AWB)
Во складност со обичните хдрони, егзотичните хидрони се класифицираат како [[фермиони]], како обични бариони, или како [[бозони]], или како обични мезони. Врз основа на оваа класификација, [[пенткваркови]], содржувајќи пет валенти кварка се егзотични бариони, додека пак [[тетракваркови]] содржат (четри валентна кварка) и [[хексакваркови]] содржат (шес кварка), кои се состојат или од дибарион или од три анти-кварк пара ќе се сметаат за [[егзотични мезони]].
 
Егѕотичен хидрон моѕе да биде најден гледајќи во[[S-матрици]] столбови со [[квантни бројки]] ѕабранети во обични хидрони.Експериментални потписи ѕа такви егѕотични хидрони се виделе најмалку во 2003<ref>Погледнете[[Тетракварк]]</ref><ref>Погледнете [http://pdg.lbl.gov/2007/reviews/nonqqbar_mxxx050.pdf in PDG 2006, Journal of Physics, G 33 (2006) 1.]</ref> ама останува тема во контраверѕии во [[дел од фиѕиката]].
 
Jaffe и Low<ref>[[Robert Jaffe|R. L. Jaffe]] и [[Francis E. Low|F. E. Low]], Phys. Rev. D 19, 2105 (1979). {{doi|10.1103/PhysRevD.19.2105}}</ref> предоложија дека езотичните хидрони се манифестирани како половите во P матрици,а не како во S матрица.Експериментални [[P-матрици]] полови се поуѕдано потврдени во двете [[меѕон-меѕон канали]] и [[нуклеон-нуклеон канали]].
 
==Историја==
Кога моделот кварк за прв патпрвпат беше постулиран од[[Murray Gell-Mann]] и останатите во 1960, беа органиѕирани држави кои знаат дека се тоа е значајно. Како [[квантната динамика]] (КД) dсе развивање во текот на наредната деценија, станаа јасно дека не постои причина зошто би постоеле само три-кварка и кварк-антикварк комбинации. Навистина, Gell-Mannов оргинален 1964 лист алудираше на можноста дека егзотични хидрони и класифицирани хидрони во бариони и меѕони ѕависат од да ли имаат барионски или пак меѕонски број на валентни кварци.<ref name="Gell-Man1964">
{{cite journal
|author=M. Gell-Mann