Разлика помеѓу преработките на „EMedicine“

Одземени 6 бајти ,  пред 1 година
с
Правописна исправка, replaced: прв пат → првпат using AWB
с (Правописна исправка, replaced: прв пат → првпат using AWB)
 
== Историја ==
Кај Д-р Планц, д-р Адлер и г-дин Березин еволуирал концептот за eMedicine.com во 1996 година и го поставиле првичниот сајт преку Бостон Медикал Паблишинг, Inc, корпорација во која Планц и Адлер биле директори. Во период од 1,5 години, Системот за групно објавување бил развиен, со што им се овозможило на голем број соработници да соработуваат истовремено. Системот за прв патпрвпат бил користен за создавање на база на знаење за Медицината за итни случаи, со 600 придонесувачки MDs кои создале преку 630 поглавја за нешто повеќе од една година. Во 1997 година eMedicine.com, Inc. бил законски откажан од страна на Бостон Медикал Паблишинг. Неколку клучни поединци инвестирале во компанијата, вклучувајќи го и Ричард Левли, МД, ЏД, кој ја предводел регрутацијата и извршувањето за Изданието за интерна медицина, Џули Болен, кој многу години ја водела уредничка работа и станала член на одборот и други. Таа година била донесена одлука за проширување на обемот на eMedicine, ефективно на сите специјалности.
 
Неколку години биле потрошени за создавање на табели на содржини, регрутирање на стручни лекари и создавање на дополнителни 6.170 медицински статии. Операцијата се изведувала од главната канцеларија во Омаха, Небраска, а компанијата била "виртуелно" управувана со клучниот персонал од повеќе делови на САД.
 
eMedicine.com станала широко тргувана. Во 2005 година, eMedicine започнала разговори за купување. Одборот на директори, во времето на продажбата, кој се сочинувале Џонатан Адлер, Џефри Березин, Крег Барсон, Лилиан Шакелфорд Мареј и Мајкл П. Тиерни, едногласно препорачале одобрување за продажба на компанијата WebMD. Продажбата била завршена во Јануари 2006 година и содржината е достапна преку MedScape на WebMD.
 
Содржина сега вклучувала алергија и [[имунологија]], [[кардиологија]], клинички процедури, критична нега, [[дерматологија]], [[итна медицина]], [[ендокринологија]], [[гастроентерологија]], [[геномна медицина]], [[хематологија]], [[инфективни болести]], нефрологија, [[неврологија]], акушерство / [[гинекологија]], онкологија, [[патологија]], периоперативна нега, физикална медицина и рехабилитација, психијатрија, пулмологија, радиологија, ревматологија и спортска медицина. Хируршките супспецијалности вклучуваат неврохирургија, офталмологија, ортопедска хирургија, (ENT) и пластична хирургија на лицето, пластична хирургија, торакална хирургија, трансплантација, траума, урологија и васкуларна хирургија.
 
Веб-страницата е слободна за користење, потребна е само регистрација. Повеќе од 10.000 лекарски соработници од неколку земји учествувале во креирањето на статиите. Роман во тоа време, до содржината на eMedicine, исто така, може да се пристапи како до е-книга, и може да се симне на таблет или мобилен телефон.
== Користење помеѓу специјалистите ==
 
Во 2012 Volsky и сор. ги проценувале најчесто користените извори на интернет-информации од страна на јавноста, (1) идентификување на трите најчесто референцирани интернет-извори; (2) споредување на точноста на содржината на секој од трите извори и (3) утврдување на леснотијата на пристап за корисникот до секоја страница; и (4) информирање на лекарите и пациентите за квалитетот на достапните информации. Тие откриле дека Википедија, eMedicine и NLM/NIH MedlinePlus се најреферентни извори. За точноста на содржината, eMedicine достигна највисоки (84%; p <0.05), пред MedlinePlus (49%) и Википедија (46%). Највисоката стапка на грешки и пропусти по статија беше пронајдена во Википедија (0,98 ± 0,19), два пати повеќе од еМедицине (0,42 ± 0,19; p <0,05). Грешките беа слични помеѓу MedlinePlus и двете eMedicine и Википедија. На рангирањето за кориснички интерфејс, кој го инкорпорира Flesch-Kincaid нивото за леснотија на читање и на Flesch лесно читање, MedlinePlus беше наједноставен за пристап на корисниците (4,3 ± 0,29). Тоа беше скоро два пати поголемо од еМединица (2,4 ± 0,26) и нешто поголемо од Википедија (3,7 ± 0,3). Сите разлики биле значајни (p <0,05). Имаше 7 теми, за кои статиите не беа достапни на MedlinePlus. Тие заклучиле дека: "Познавањето на квалитетот на достапните информации на Интернет ги подобрува способностите на педијатриските отоларинголози да ги советуваат родителите. Највисоките резултати од веб-пребарувањата за педијатриски отоларинголошки дијагнози се Википедија, MedlinePlus и eMedicine. Онлајн информациите варираат во квалитет, со 46-84% согласност со тековните текстуални учебници. eMedicine има најточни, најсеопфатни содржини и најмали грешки, но е попроблематична да се чита и да пристапува. И Википедија и MedlinePlus имаат помала точност на содржината и повеќе грешки, меѓутоа MedlinePlus е наједноставна од сите за читање, на нивото од 9 степени.
 
Во 2012 година, Леравеј и Роџерс објавија структуриран преглед на статиите од списанијата кои се цитирале на Универзитетскиот колеџ за квалитет на животот за пациенти со рак на главата и вратот.
"Скалата на квалитетот на животот на Универзитетот во Вашингтон (UW-QoL) е еден од најчесто поставуваните прашалници за квалитетот на животот (HR-QoL) поврзани со здравјето на луѓето со рак на главата и вратот, а од нејзиното прво објавување во 1993 година беше користена од многу различни групи. Постои значителна количина на информации за асимилирање, а до денес, не знаеме дека е направен некаков обид за да ги сумира публикациите специфични за неговата употреба во весник за ревизија. Целта на овој преглед беше систематски да ги пребарува објавените трудови кои известуваат за нивното користење, да ги идентификуваат заедничките теми и да презентираат табеларен преглед. Биле користени неколку пребарувачи (PubMed, Medline, Medical-Journals.com, eMedicine), а биле пронајдени 222 апстракти и рачни пребарувања. Вкупно 66 трудови беа подобни за вклучување, 21 за функционален исход, 25 како предвесници на HR-QoL, 19 за развој или валидација на прашалникот, и едно клиничко испитување. Прегледот вклучува разновидност на студии и голем број на HR-QoL резултати следејќи го ракот на главата и вратот. Тој им обезбедува на клиничарите и нивните колеги од мултидисциплинарните тимови извор на брзи референци до релевантни документи за известување за UW-QoL и дава краток преглед на релевантните заклучоци извлечени од секој документ."
 
Она што е значајно за eMedicine, е тоа што Леравеј и Роџерс ги користеле PubMed, Medline Medical Journals.com и eMedicine како примарни извори на информации. Ова е значајно бидејќи medline е збирка на сите спонзорирани истражувања на НИХ. Емедицине е составена од статии кои го преведуваат телото од тековните истражувања во medline, во клинички практични упатства од перспектива на секоја супспецијалност.
 
Као, Лиу, Симпсон и други откриле дека Мedline и еМедицина биле користени како основни ресурси во развојот на онлајн системот AskHERMES. Од лекарите беше побарано да решат сложени клинички проблеми користејќи три различни извори на информации: AskHermes, Google и UpToDate. Истражувањата на лекарите кои ги користеле сите три системи, беа замолени да ги рангираат трите системи од аспект на леснотија на користење, квалитетот на одговорот, потрошеното време и севкупните перформанси.