Разлика помеѓу преработките на „Вавилон“

Одземени 18 бајти ,  пред 10 месеци
с
Правописна исправка, replaced: прв пат → првпат using AWB
с (Правописна исправка, replaced: прв пат → првпат using AWB)
== Историја ==
 
За прв патпрвпат името Вавилон се споменува во текот на 3000 година п.н.е.. Околу 2200 г. П.н.е. Вавилон бил известен и како храмско место. Во време на царувањето на големиот цар [[Хамурапи]] (1792-1750 г. пр. Хр.) градот добил голема улогa во стариот [[Ориент]]. Тој завладеел со цела [[Месопотамија]] и е познат пред се по Кодекс Хамурапи, еден од првите владетели кои се придржувал на закони. (Видете: Вавилонско право). Од тоа време наваму продолжил да биде главен град на Вавилонија, иако за време на 440-годишната доминација од Каситите (1595-1185), градот бил преименуван во Карандиунаш.
Ги изградил Набукодоносор за својата жена, ќерка на Сијаксарс, крал на Медеса. Најраниот запис на Вавилон е обележан со дата и табла, за време на владеењето на Саргон од Акад. Околу 20 век п.н.е. бил окупиран од Аморитите (номадско Семитско племе), преплавувајќи ја Месопотамија од запад.
Првата Вавилонска династија била основана од Субу-абум, но градот-држава немал многу овластувања на околната територија, сè додека не станал главен град на Хамурабиевата империја.
 
== Вавилон како тема во ументоста и во популарната култура ==
Вавилон се јавува како честа тема во [[Уметност|уметностауметност]]а и во [[Популарна култура|популарната култура]], како:
* „Лотаријата во Вавилон“ - расказ на аргентинскиот писател [[Хорхе Луис Борхес]].<ref>Horhe Luis Borhes, ''Маštarije''. Beograd: Paidea, 2006, стр. 36-41.</ref>
* „Вавилонската библиотека“ - расказ на аргентинскиот писател [[Хорхе Луис Борхес]] од 1941 година.<ref>Horhe Luis Borhes, ''Маštarije''. Beograd: Paidea, 2006, стр. 47-54.</ref>