Разлика помеѓу преработките на „Големо Московско Кнежевство“

с
Правописна исправка, replaced: прв пат → првпат using AWB
с (сеуште -> сѐ уште)
с (Правописна исправка, replaced: прв пат → првпат using AWB)
|government_type = [[апсолутна монархија]]
|legislature =
|title_leader= [[Голем кнез на Москва|Голем кнез ]]
|leader1 = [[Даниел Московски]] (first)
|year_leader1 = 1283–1303
Кога монголците ја нападнале територијата на Киевска Русија, Москва претставувала безначајно место во [[Владимирско-Суздалско Кнежевство|Владимирско-Суздалското Кнежевство]]. Иако во зимата на 1238 година ја опожариле Москва, московската област пружила одредена сигурност од монголските напади. [[Киевска Русија]] започнало постепено да се распаѓа на неколку мали кнежевства. Така кон крајот на [[12 век]] [[Владимир]] се поделил на Ростовско, Перејаславско, Јуриевско и Страдодубско кнежевство. Во втортата половина на [[13 век]] настанале Суздалското, Костромското и Московското Кнежевство.
Московското Кнежевство се појавило за прв патпрвпат во еден летопис од [[1147]] година, додека во 13 век пак, во времето кога започнало да се распаѓа некогашното Ростовско кнежевство меѓу потомците на [[Всеволд III]], Московското започнало да се создава. Во околу [[1260]] година, синот на [[Александар Невски]], [[Даниел Московски|Даниел Александрович]] ја основал новата московска династија. Во тоа време, тоа кнежевство било сѐ уште мало. Во времето на Данаил, таа започнала да се проширува, со кое започнал процесот на соединување на руските земји под [[Москва]].
 
Московското Кнежевство, главно поради својата географска положба привлекувала голем број на доселеници. Кнежевството било полно со шума и било заштитено од напади на соседните кнежевства. Трговијата овозможила зголемување на материјалното богатство на земјата. Московскиот кнез во тоа време се ставил во служба на [[Златната орда]].
 
 
== Кнезови ==
| align="center"|[[Image:Ivan_Kalita.jpg|80px]]
| align="center"|[[Иван I]]<br>(Иван I Калита)
| align="center"|[[1288]]<br>[[Москва]], [[Големо Московско Кнежевство |Големо Московско Кнежевство]]
| align="center"|[[21 ноември]] [[1325]]
| align="center"|Син на Даниел Московски и Марија<br>женен два пати:<br>Елена<br>''3 деца''<br>Јулија<br>''3 деца''
| align="center"|[[Image:Simeon_Dumny.jpg|80px]]
| align="center"|[[Симеон Московски]]<br>(Симеон Гордиот)
| align="center"|[[7 ноември]] [[1316]]<br>[[Москва]], [[Големо Московско Кнежевство]]
| align="center"|[[31 март]] [[1340]]
| align="center"|Син на Иван I и Елена<br>еднаш:<br>Августа Литовска<br>''немале деца''
| align="center"|[[27 април]] [[1353]]
| align="center"|[[27 април]] [[1353]]<br>[[Москва]], [[Големо Московско Кнежевство]]
|-5
| align="center"|[[Image:Ivan_krasniy_titularnik.jpg|80px]]
| align="center"|[[Иван II|Иван II Убвиот]]<br>(Иван II Красный)
| align="center"|[[30 март]] [[1326]]<br>[[Москва]], [[Големо Московско Кнежевство]]
| align="center"|[[27 април]] [[1353]]
| align="center"|Син на Иван I и Елена<br>брат на Симеон Гордиот<br>два пати:<br>Феодосија<br>''немале деца''<br>Александра Велјаминова<br>''4 деца''
| align="center"|[[13 ноември]] [[1359]]
| align="center"|[[13 ноември]] [[1359]]<br>[[Москва]], [[Големо Московско Кнежевство]]
|-6
| align="center"|[[Image:Dmitri Donskoy.jpg|80px]]
| align="center"|Син на Иван II и Александра<br>еднаш:<br>Евдокија Дмитриевна<br>''13 деца''
| align="center"|[[19 март]] [[1389]]
| align="center"|[[19 март]] [[1389]]<br>[[Москва]], [[Големо Московско Кнежевство]]
|-7
| align="center"|[[Image:Vasily_Dmitrievich_titularnik.jpg|80px]]
| align="center"|[[Василиј I (Московско кнежество)|Василиј I]]<br>(Василий I)
| align="center"|[[30 декември]] [[1371]]<br>[[Москва]], [[Големо Московско Кнежевство]]
| align="center"|[[19 март]] [[1389]]
| align="center"|Син на Димитриј Донски и Евдокија<br>еднаш:<br>Софија Литовска<br>''9 деца''
| align="center"|[[27 февруари]] [[1425]]
| align="center"|[[27 февруари]] [[1425]]<br>[[Москва]], [[Големо Московско Кнежевство]]
|-8
| align="center"|[[Image:Vasil2b.gif|80px]]
| align="center"|[[Василиј II (Московско кнежество)|Василиј II]]<br>(Василий II Тёмный)
| align="center"|[[10 март]] [[1415]]<br>[[Москва]], [[Големо Московско Кнежевство]]
| align="center"|[[27 февруари]] [[1425]]
| align="center"|Син на Василиј I и Софија<br>еднаш:<br>Марија Јарославна<br>''3 деца''
| align="center"|[[27 март]] [[1462]]
| align="center"|[[27 март]] [[1462]]<br>[[Москва]], [[Големо Московско Кнежевство]]
|-9
| align="center"|[[Image:Ivan III of Russia 3.jpg|80px]]
| align="center"|[[Иван III|Иван III Велики]]<br>(Иван III Великий)
| align="center"|[[22 јануари]] [[1440]]<br>[[Москва]], [[Големо Московско Кнежевство]]
| align="center"|[[27 март]] [[1462]]
| align="center"|Син на Василиј II и Марија<br>два пати:<br>Марија Тверска<br>''1 дете''<br>[[Софија Палеологина]]<br>''8 деца''
| align="center"|[[27 октомври]] [[1505]]
| align="center"|[[27 октомври]] [[1505]]<br>[[Москва]], [[Големо Московско Кнежевство]]
|-10
| align="center"|[[Image:Vasiliy3_titularnik.jpg|80px]]
| align="center"|[[Василиј III]]<br>(Василий III)
| align="center"|[[25 март]] [[1419]]<br>[[Москва]], [[Големо Московско Кнежевство]]
| align="center"|[[27 октомври]] [[1505]]
| align="center"|Син на Иван III и Софија Палеологина<br>два пати:<br>[[Соломонија Сабурова]]<br>''немале деца''<br>[[Елена Глинскаја]]<br>''2 деца''
| align="center"|[[3 декември]] [[1533]]
| align="center"|[[3 декември]] [[1533]]<br>[[Москва]], [[Големо Московско Кнежевство |Големо Московско Кнежевство]]
|-11
| align="center"|[[Image:Iioan4.jpg|80px]]
| align="center"|[[Иван IV|Иван IV Грозни]]<br>(Иван IV Грозный)
| align="center"|[[25 август]] [[1530]]<br>[[Москва]], [[Големо Московско Кнежевство |Големо Московско Кнежевство]]
| align="center"|[[3 декември]] [[1533]]
| align="center"|Син на Василиј III и Елена<br>женен 8 пати