Џозеф Стиглиц: Разлика помеѓу преработките

[проверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
Нема опис на уредувањето
с Јазична исправка using AWB
Ред 5:
== Академска кариера ==
 
Џозеф Стиглиц од [[1960]] до [[1963]] година студира на [[Амхерст Колеџ]], а во четврта година се префрла на [[:en:Massachusetts_Institute_of_TechnologyMassachusetts Institute of Technology|Масачусетскиот институт за технологија]]. Во [[1967]] година се стекнува со докторат на истата институција, а од 70-тите предава на Јеил, Станфорд, Оксфорд и Принстон. Денес Стиглиц е професор на Универзитетот Колумбија.
 
== Во Клинтоновата администрација и Светската банка ==
Ред 11:
За време на [[Бил Клинтон|Клинтоновата]] администрација, во периодот од [[1995]] до [[1997]] Стиглиц е претседател на Советот на економските советници на Претседателот, за потоа од [[1997]] до [[2000]] година да работи во Светската банка како виш потпретседател и главен економист.
 
Во времето кога веќе јасно почнуваат да се покажуваат негативните последици од политиката што ја спроведуваат ММФ и Светската банка кон неразвиените земји, Стиглиц почнува да станува сè покритичен кон таквата политика. Американската влада, а во прв ред секретарот за финансии [[Лоренс Самерс]], реагираат до претседателот на Светската банка [[Џејмс Волфенсон]] да биде повлечен Стиглиц.
 
Во тој период, во април [[2000]] година, во една своја статија за „Њу рипаблик“, Стиглиц ќе напише:
Ред 40:
* [https://web.archive.org/web/20070929104839/http://www.kapital.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=65&ArticleID=6200&EditionID=369 „ММФ конечно почна да учи од сопствените грешки“], интервју со Стиглиц објавено во „Капитал“, бр. 204, 29.09.2007.
* [https://kapital.mk/shtiglits-analizira-zoshto-borbata-so-globalnata-kriza-ni-posle-shest-godini-ne-nosi-rezultati/ „Џозеф Стиглиц анализира зошто борбата со глобалната криза ни после шест години не носи резултати!?“], интервју со Стиглиц објавено во „Капитал“, 15.12.2014.
 
 
{{Нобелова награда за економија}}
 
{{ОСНОВНОПОДРЕДУВАЊЕ:Стиглиц, Џозеф}}
{{Нормативна контрола}}
 
{{ОСНОВНОПОДРЕДУВАЊЕ:Стиглиц, Џозеф}}
[[Категорија:Американски економисти]]
[[Категорија:Антиглобалистички писатели]]
[[Категорија:Добитници на Нобеловата награда за економија]]
[[Категорија:Офицери на Легијата на честа]]