Разлика помеѓу преработките на „Правило на десна рака“

с
Јазична исправка, replaced: северниот пол → Северниот Пол (2) using AWB
с (Јазична исправка, replaced: северниот пол → Северниот Пол (2) using AWB)
[[File:Right hand rule cross product.svg|thumb|Утврдувањето на насоката на [[векторски производ|векторскиот производ]] со помош на правилото на десна рака.]]
Во [[математиката]] и [[Физика|физикатафизика]]та, '''правилото на десната рака''' е заеднички [[мнемоник]] за разбирање на [[ориентацијата]] на оските во [[3-димензионалниот простор]].
 
Повеќето од различните правила на левата и десната рака произлегуваат од фактот што трите оски на тридимензионалниот простор имаат две можни ориентации. Ова може да се види со држење на рацете нанадвор и заедно, дланките се нагоре, со прстите свиткани. Ако виткањето на прстите претставува движење од првата или x-оската до втората или y-оската, тогаш третата или z-оската може да посочат заедно со палецот. Правилата на левата и десната рака се јавуваат кога се работи за координатни оски, [[ротација]], [[спирали]], [[електромагнетни полиња]], [[огледални]] слики и [[енантиомери]] во математиката и хемијата.
 
=== Хеликоиди и завртки ===
[[Image:Screw thread handedness.png|thumb|right|Лево и деснорачни завртки]]
 
[[Хеликоида]] е закривена линија формирана со точка која ротира околу центар, додека центарот се движи нагоре или надолу по Z-оската. Спиралите се или десно-или лево раки, завитканите прсти кои даваат насока на вртење и палецoт кој ја дава насока на движење по Z-оската.
 
* Кога електричната енергија ([[конвенционална струја]]) тече во '''долга права жица''' создава кружни или цилиндрични магнетни полиња околу жицата според правилото на десна рака. Конвенционалната струја, што е спротивна на вистинскиот проток на електрони, е проток на позитивни полнежи долж позитивната Z-оска. Конвенционалната насока на магнетна линија е дадена со иглата на компасот.
* [[Електромагнет]]: Магнетното поле околу жицата е доста слабо. Ако ја свиткате жицата во десна рака (или лева рака), сите полеви линии во внатрешноста покажуваат во иста насока. Движењето на спиралата, не кружниот дел на струјата покажуваат кон позитивен Z.Бидејќи не постои магнетен монопол, полевите линии излегуваат од + Z, орбитираат околу надворешноста на хеликсот, и повторно се враќаат на крајот во -Z. + Z е дефиниран како северниотСеверниот полПол. Ако ги виткате прстите на десната рака во насока на кружната компонента на струјата, вашиот десен палец укажува на северниотСеверниот полПол.
 
* [[Лоренцова сила]]: Ако позитивниот електричен полнеж се движи низ магнетно поле, тој добива сила според правилото на десната рака. Ако виткањето на вашите десни прсти претставува ротација од правецот на полнење се движи кон насоката на магнетното поле тогаш силата е во насока на вашиот десен палец. Бидејќи обвивката се движи, силата предизвикува патот на честичката да се витка. Силата на свиткување се пресметува со векторскиот крст. Ова значи дека силата на виткање се зголемува со брзината на честичката и силата на магнетното поле. Силата е максимална кога насоката на честичките и магнетните полиња се под прав агол, е помала во кој било друг агол и е нула кога честичката се движи паралелно со полето.
 
# Палецот покажува во насока на вкрстениот производ Ф.
 
На пример, за позитивно наелектризирана честичка која се движи кон север, во област каде што магнетното поле покажува кон запад, резултантната сила покажува нагоре.<ref name=p345>{{cite web|url=http://www.physics.udel.edu/~watson/phys345/Fall1998/class/1-right-hand-rule.html|title=PHYS345 Introduction to the Right Hand Rule|work=udel.edu |first=George |last=Watson |publisher=University of Delaware |year=1998}}</ref>
 
=== Примена ===