Разлика помеѓу преработките на „Програмска опрема“

с
Правописна исправка, replaced: прв пат → првпат using AWB
(embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information)
с (Правописна исправка, replaced: прв пат → првпат using AWB)
'''Програмска опрема''' или '''софтвер''' (од {{lang-en|software}}), односно програмски потсистем на [[сметач]]ки систем, е составен од системски, услужни или апликативни програми со инструкции за извршување на одредени задачи изразени на [[јазик]] разбирлив за сметачот.
Поимот софвер за прв патпрвпат го користи John W. Tukey, инженер по информатика, во 1957 година. Поимот настанал како аналогија на поимот „хардвер“ ([[машинска опрема]]).
 
'''Системска програмска опрема''' ({{lang-en|system software}}) ја претставува целокупната програмска опрема што е неопходна за работа и поддршка на сметачкиот систем и исто така ги вклучува оперативните системи и помошните програми.
 
{{Нормативна контрола}}
 
[[Категорија:Сметачи]]
[[Категорија:Програмска опрема| ]]