Разлика помеѓу преработките на „Референдум во Македонија (2004)“

с
Правописна исправка, replaced: Прилепското поле → Прилепското Поле using AWB
с (Правописна исправка, replaced: Прилепското поле → Прилепското Поле using AWB)
# [[Општина Струга]] имаше 47,94% [[Македонци]] и тие беа најбројни во општината, и со припојување на општините Велешта, Делогожди, Лабуништа и Луково бројот на Македонците опадна на 32,09%, а на Албанците се зголеми од 41,54% на 56,86%.
# На руралната [[Општина Чашка]] во Велешко (регионот Азот) покрај општините Богомила и Извор и се придадоа и селата Горно и Долно Јаболчиште (од Општина Велес) населени исклучиво со [[Албанци]] па така бројот на Албанците од само 7,47% скокна на 33,06% и со тоа ова историски-важно македонско подрачје станува двојазично со тенденција, поради големиот наталитет во албанските села, а нискиот во македонските оваа општина за некое време да стане мнозинско албанска.
# На [[Општина Долнени]] која се наоѓа во северниот дел на [[Пелагонија]] (Прилепското полеПоле) и се придодаде општината [[Житоше]] па бројот на [[Македонци]] се намали од 41,79% на 36,57%,а бројот на Албанците и Бошњаците се зголеми (од 21,22% на 26,37% на Албанците и од 14,10% на 17,36% на Бошњаците) со што Долнени стана предоминантно муслиманска општина.
# Со припојувањето на општините Сарај и Кондово на Градот [[Скопје]] бројот на Албанците се зголеми од 15,30% на преку 20% со што главниот град на [[Република Македонија]] стана двојазичен. На [[Скопје]] му се придадоа уште 229 км квадратни и голем број села кои (некои немаат ни канализација ни телефонска мрежа) кои се оддалечени и повеќе од 20 км од него.
 
== Политички импликации ==
 
Зад иницијативата за референдум застана целиот опозициски блок, додека [[Влада на Македонија од јуни 2004|владеачката коалиција]] предводена од [[СДСМ]], стравувајќи од етнички поделби и тензии, се противеше на референдумската иницијатива и бараше граѓаните да не гласаат на референдумот, со паролата „Некои прашања не заслужуваат одговор“.
 
Меѓународната заедница исто така негативно се произнесе по референдумската иницијатива. Најгласни во тоа барањето беа [[САД]] кои два дена пред референдумот ја признаа Република Македонија под уставното име.