Поларна ѕвезда: Разлика помеѓу преработките

[проверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
Замена на Image:Polaris.ogg со Image:Polaris.ogv (од страна на CommonsDelinker поради: File renamed: Wrong extension (img_media_type=VIDEO/ogv)).
с Јазична исправка, replaced: Референци → Наводи using AWB
Ред 4:
[[Северната поларна ѕвезда]] или [[Северница]] имала важно значение при [[ориентирање]]то од [[палеолит]]от па до денес. На јужниот небесен пол нема така сјајна ѕвезда како на северниот небесен пол. Најсјајна ѕвезда е ѕвездата [[Сигма Октант]] која понекогаш се нарекува [[Јужна Ѕвезда]] ([[Јужница]] по аналогија на [[Северница]]).
 
За разлика од другите ѕвезди на небото, кои привидно ја менуваат својата положба на небото во текот на ноќта и изгледа дека се вртат околу небесниот пол, положбата на поларната ѕвезда останува непроменета. Знаејќи го ова, може лесно да се определи правецот на соодветниот пол на земјата, што може да послужи за ориентација.
 
Поради [[прецесија]]та на земјината оска и соодветното изместување на небесниот пол, во период од една [[платонова година]], во времетраење од околу 26.000 земјини години, различни ѕвезди се полари ѕвезди.
Ред 19:
*[[Phi Draconis]] е најблиска ѕвезда до јужниот небесен пол на [[Венера]], но [[Eta¹ Doradus]] е посветла од неа иако не толку блиску.
*[[Delta Doradus]] е јужна поларна ѕвезда на [[Месечината]].
*[[Kappa Velorum]] е на само неколку степени од јужниот небесен пол на [[Марс]]. <ref>http://www.eknent.com/etc/mars_np.png {{en}}</ref>
*[[Delta Octantis]] е јужна поларна ѕвезда на [[Сатурн]].
*[[Eta Ophiuchi]] е северна поларна ѕвезда на [[Уран]] а [[15 Orionis]] е нејзина јужна поларна ѕвезда.
 
Некои астероиди имаат повеќе од една оска на ротација, најверојатно поради судари со други тела. Овие астероиди немаат поларни ѕвезди.
 
== РеференциНаводи ==
<references/>
 
[[Категорија: Ѕвезди]]
 
[[ca:Estrela polar]]